NDMBGD: Fašistički grafiti na zgradi kulturnog centra

Utorak , 2021-05-11 | 10:34:57
Pokret Ne davimo Beograd zatražio je danas od nadležnih da reaguju na fašističke pretnje i vandalizovanje kulturnog centra Magacin i Kreativno edukativnog centra za osobe sa invaliditetom.

"Zidovi u Kulturnog centra Magacina su danas osvanuli išarani fašističkim simbolima i pretnjom na jednom od zidova. Ovo nije prvi put da se fašistički simboli pojavljuju oko ovog prostora, ali je prvi put da se neofašisti direktno obraćaju umetnicima koji u ovom prostoru stvaraju, porukom sa zida", navodi se u saopštenju.

Taj pokret smatra da ekspanzija ispisivanja takvih grafita pokazuje da nadležne institucije ne radi svoj posao i da je primer za to zakasnelo reagovanja na ispisivanje fašističkih simbola na grobnici Narodnih heroja na Kalemegdanu.

"Ne davimo Beograd zahteva od nadležnih organa da sprovode zakon koji zabranjuje isticanje fašističkih simbola i veličanje fašističke i nacističke ideologije. Zahtevamo da nadležni reaguju i zaštite gradjane i gradjanke od neofašističkog delovanja, govora mržnje i pretnji. Grad Beograd mora da očisti i prekreči sve neofašističke grafite gde to može da se uradi sa postojećom opremom. I u javnim prostorima i na zidovima", navodi se u saopštenju.


 

Napiši komentar: