Umro glumac Šon Koneri

Subota , 2020-10-31 | 17:14:32
Škotski glumac Šon Koneri, legendarni Džems Bond, umro je u 91. godini, javila je danas njegova porodica.

Najpoznatiji je bio po ulozi Bonda, prvi je koji ga je glumio, i igrao je u sedam filmova o britanskom špijunu, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).Smatran je najboljim glumcem koji je tumačio Džemsa Bonda, agenta 007, u dugogodišnjoj franšizi.Umro je mirno u snu na Bahamima, a bilo mu je loše već neko vreme, rekao je njegov sin Džejson Koneri za BBC.

Imao je višedecenijsku filmsku karijeru, dobio je Oskara 1988. godine za najbolju sporednu ulogu u filmu "Nesalomivi", a dobitnik je i dve nagrade Bafta i tri Zlatna Globusa.Medju poznatim fimovima u kojima je glumio su "Lovac na crveni oktobar", "Indijana Džons i poslednji krstački pohod", "Stena" i drugi.

Kraljica mu je dodelila titulu viteza 2000. godine. Šon Koneri je u avgustu proslavio svoj 90. rodjendan.Njegov sin je rekao da su mnogi članovi porodice koji su mogli da budu na Bahamima bili pored njega kada je umro."Tužan dan za sve koji su poznavali i voleli mog oca i tužan gubitak za sve ljude širom sveta koji su uživali u njegovom divnom glumačkom talentu", rekao je njegov sin.

"Bio je i uvek će biti zapamćen kao orignalni Džems Bond čiji je neizbrisiv ulazak u istoriju filma počeo kada je izgovorio nezaboravne reči -"moje ime je Bond.. Džems Bond", izjavili su producenti filomova o Bondu, Majkl Vilson i Barbara Brokoli potvrdjujući smrt glumca, prenosi AP.Škotska premijerka Nikola Stardžon rekla je da joj je "slomljeno scrce" na vest o smrti Šona Konerija."Naša nacija danas žali za jednim od svojih najvoljenijih sinova", rekla je ona.

Koneri se dugo godina zalagao za nezavisnost Škotske, govoreći u intervjuima uoči referenduma 2014. da bi mogao da se vrati sa Bahama da živi u Škotskoj ako ona glasa da izadje iz Velike Britanije, prenosi BBC.


 

Napiši komentar: