CINS: U Novom Pazaru tri respiratora

Subota , 2020-03-14 | 19:10:02

Zdravstvene ustanove u Novom Pazaru trenutno raspolažu sa tri respiratora, što je ubedljivo najmanje u poređenju sa gradovima slične veličine u Srbiji, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Srbije do kojih je došao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).


Najviše respiratora među gradovima sa oko 100.000 stanovnika imaju bolnice i domovi zdravlja u Čačku (17, od kojih se jedan ne koristi), a potom slede Sombor i Pančevo sa 14, po jedan manje imaju zdravstvene ustanove u Zrenjaninu, Vranju i Užicu, s tim što su u tom gradu tri van funkcije.

Po deset respiratora, takozvanih “veštačkih pluća”, ima u Smederevu i Kraljevu, devet u Valjevu, po sedam u Pirotu i Leskovcu, a šest u Kruševcu i Šapcu (jedan se ne koristi).

Računajući i to da se u zdravstvenim ustanovama u Novom Pazaru leče i žitelji Tutina, Raške, a često i Sjenice, u kojoj postoji jedan respirator, onda se dolazi do odnosa od jednih “veštačkih pluća” na skoro 50.000 stanovnika.

Prema podacima koje je objavio CINS, u Srbiji je, zaključno sa 13. martom, bilo 1.024 respiratora, a najviše ih ima u Beogradu (430), Novom Sadu (98), Sremskoj Kamenici (48), Nišu (43) i Kragujevcu (35).

Brojem respiratora, medicinske opreme koja pomaže pri disanju i može biti potrebna pri lečenju obolelih od koronavirusa, spekulisalo se poslednjih nekoliko dana.

Prvo je premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila da ih ima dovoljno, ne želeći da iznosi tačan broj jer je to, kako je objasnila, državna tajna, da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić kasnije rekao da ih ima 1.008, “tri puta više nego 2009. godine”.

N. Kočović


 

 • user thumb
  Pazarac

  U Pazaru takođe zive i Srbi a ne samo Muslimani-Bošnaci...

 • user thumb
  Sandzak

  Odavno se vrsi tortura nad muslimanima u pazaru na ovaj ili onaj nacin. To samo budala ne vidi. Mi kao da zivimo u drugoj drzavi pa nikog nije briga za nas. I treba tako.. mi smo krivi

 • user thumb
  Rasim

  Svi oni koji budu imali potrebe za respiratorom neka se jave Kasu na fb.

 • user thumb
  Emir

  Niste trebali ovo da objavljujete podnijece ostavku moralna gromada dr. Mirsad Djerlek a dr.Meo Mamutovic ce zatvorit kliniku. Mozda ce i da dignu glas pa da pitaju minstra dr. Smrt kako ovo ? Najprije ce da Rasim Ljajic digne glas, kad on zaprijeti Loncaru i Vucicu,nas lider.

Napiši komentar: