Vojna hunta u Mjanmaru objavila poternice protiv javnih ličnosti

Utorak , 2021-04-06 | 11:08:06
Vladajuća vojna hunta u Mjanmaru pojačala je kampanju protiv poznatih ličnosti koje podržavaju proteste, objavljujući poternice u državnoj štampi i upozoravajući medije da ne izveštavaju o njihovom radu jer će u suprotnom biti krivično gonjeni.

Taj potez usledio je posle višenedeljne eskalacije nasilja snaga bezbednosti u razbijanju uličnih protesta zbog državnog udara kojim je vojska svrgnula vladu premijerke Aung San Su Ći.

Spiskovi na kojima su glumci, muzičari i druge uticajne javne ličnosti objavljeni su u nedelju i ponedeljak u novinama "Global nju lajt" pod optužbom  za kršenje člana 505 (A) Kaznenog zakona zbog "širenja vesti koje utiču na stabilnost države", za šta je predvidjena kazna zatvora do tri godine.

U novinama su objavljene fotografije 20 javnih ličnosti sa ličnim podacima kao što su mesto rodjenja i njihovi profili na društvenoj mreži Fejsbuk.

Iz Ministarstva za informisanje procureo je dokument u kome se medijske kuće upozoravaju da ne objavljuju informacije o profesionalnim angažmanima javnih ličnosti koje su se našle na spisku onih koji podržavaju proteste jer će se u suprotnom i sami suočiti sa krivičnim gonjenjem.

U februaru je takodje optuženo nekoliko glumaca i režisera, ali je kampanja protiv javnih ličnosti pristalica protesta pojačana prošle nedelje kada je televizija koja je pod kontrolom vojnih vlasti objavila poternice. Sada je na takvim spiskovima najmanje 60 ljudi.

Prema podacima Udruženja za pomoć političkim zatvorenicima najmanje 570 demonstranata i slučajnih prolaznika, uključujući 47 dece, ubijeno je od 1. februara.
 

Napiši komentar: