Poslanici SPP i SDA u Skupštini o žrtvama ratova

Cetvrtak , 2021-02-25 | 12:01:19

Poslanici Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir i Enis Imamović iz SDA Sandžaka tražili su na početku današnje sednice objašnjenja od Vlade Srbije i nadležnih institucija o zločinima nad Srbima i Bošnjacima devedesetih godina.


Tandir je podsetio da se ovih dana navršava 28 godina od kada su pripadnici paravojne formacije "Osvetnici" na železniškoj stanici Štrpci oteli 19 gradjana od kojih 18 Bošnjaka i jednog Hrvata.

Tandir je pitao kada će njihove porodice, kao i poredice otetih iz autobusa u Sjeverinu, za svoje članove dobiti status civilnih žrtava rata.

Tužilaštvo za ratne zločine pitao je dokle se stiglo sa postupcima u tim slučajevima i da li se utvrdjuju inspiratori zločina u Štrpcima i Sjeverinu, pošto su oteti gradjani, kako kaže "bili lojalni Srbiji i ova država je bila dužna da ih zaštiti.

Enis Imamović iz SDA Sandžaka započeo je obraćanje minutom ćutanja za žrtve logora "Jasenovac" uz poruku da takav zločin nikada ne treba da se ponovi.

Pitao je Tužilaštvo zašto ne reaguje kada se na nacinalnoj frekvenciji jedan reditelj i jedan voditelj izruguju žrtvama drugih logora, kao što su bošnjačke žrtve logora u Prijedoru.

Imamović je naveo dab su se nakon Jasenovca desili Srebrenica, Banja Luka, Prijedor, a da su pre nekoliko dana na nacionalnoj frekvenciji prikazivane fotografije žrtava, a jedan od njih je nazivan "onaj mršavi" i to je proglašeno za deo antisrpske propagande.

"Da sve bude još odvratnije u tom vredjanju sudeluje čovek koji režirao poslednji film o Jasenovcu (Predrag Antonijević), a ako se iskreno bavio tom temom on ne bi imao snage da se izruguje tudjim žrtvama" rekao je Imamović. Upitao je zašto tužilaštvo i Ustavni sud ne reaguju kad se izaziva mržnja povicima "Nož, žica, Srebrenica" na sportskim manifestacijama iako je to zabranjeno po Ustavu.


 

Napiši komentar: