Australijsko ministarstvo zdravlja prekida reklamiranje preko Fejsbuka

Ponedeljak , 2021-02-22 | 11:05:47
Australijsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da više neće objavljivati reklame preko Fejsbuka kao odgovor na mere te društvene mreže koja blokira vesti iz protesta zbog vladinog predloga zakona.

Ovo je objavljeno u trenutku kada Australija pokreće kampanju vakcinacije protiv kovida-19 za čije promovisanje je vlada uložila oko 16,5 miliona evra u nastojanju da se suprotstavi teorijama zavere i antivakserima.

Ministar zdravllja Greg Hant rekao je juče da će njegovo ministarstvo nastaviti da finansira tu kampanju oglašavanja ali ne preko Fejsbuka.

"Sva naša sredstva biće upotrebljena", rekao je Hant. On je ipak rekao da će njegovo ministarstvo nastaviti da objavljuje druge informacije preko Fejsbuka ali neće ga koristiti za reklamiranje.

Australija je u sukobu sa Fejsbukom oko nacrta zakona prema kome želi da primora tehnološke gigante da plaćaju medijima za prenošenje njihovog sadržaja.

Fejsbuk se tome čvrsto usprotivio u četvrtak i kao meru odmazde blokirao je sadržaje vesti na svojoj platformi.

Nekoliko zvaničnih stranica hitne službe privremeno su bile blokirne što je izazvalo veliko protivljenje.

Predlog zakona treba da bude podnet ove nedelje Parlamentu. Fejsbuk će ipak nastaviti da pregovara sa grupama za medije u Australiji i sa vladom u nastojanju da nadje rešenje.

Ovaj postupak Fejsbuka u kontrastu je sa stavom Gugla koji je postigao sporazume sa medijskim grupama, medju kojima su Njuz korporejšon (News Corp.) Ruperta Mardoka i Gardijan.
 

Napiši komentar: