Erdogan: Turska vidi sebe kao deo Evrope, EU treba da ispuni obećanja

Nedelja , 2020-11-22 | 22:48:14
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska vidi sebe kao deo Evrope, ali da EU treba da ispuni obećanja u vezi s kandidaturom te zemlje za članstvo i sa izbeglicama.

"Mi sebe uvek posmatramo kao deo Evrope. Mi biramo Evropu sve dok nas ona ne prisili da gledamo drugde. Ispunite obećanja data Turskoj, od članstva u Uniji do pitanja izbeglica", rekao je Erdogan.

U onlajn obraćanju članovima njegove Partije pravde i razvoja, Erdogan je pozvao Brisel i da "uspostave bližu i efikasniju saradnju", navodi Asošiejted pres.

Članice EU su prethodnih nedelja postavile pitanje uvodjenja sankcija Ankari zbog njenog upornog traganja za nalazištima gasa i nafte u istočnom Mediteranu, čemu se oštro protive Grčka i Kipar, članice Unije. O tome će biti reči i na predstojećem samitu EU u Briselu, zakazanom za 10. i 11. decembar.

Grčka i Kipar optužuju Tursku da traži nalazišta nafte i gasa u njihovim vodama, dok Ankara navodi da u toj oblasti ima jednaka prava na resurse kao oni.

Turska je 1987. godine podnela kandidaturu za članstvo u EU, a 2016. je postigla sporazum sa Briselom čiji je cilj da zaustavi priliv migranata u Evropu.

Kandidatura Turske za članstvo praktično je suspendovana zbog njenog nazadovanja u oblasti demokratskih standarda, dok obe strane optužuju jedna drugu za neadekvatnu primenu sporazuma o izbeglicama.

Prema tom sporazumu, EU je ponudila Turskoj do šest milijardi evra pomoći za sirijske izbeglice na turskoj teritoriji, članstvo u EU i druge podsticaje kako bi Ankara zaustavila migrante koji su krenuli ka Evropi.

Pošto je sporazum stupio na snagu, broj migranata koji iz Turske stižu u Grčku znatno je opao.


 

Napiši komentar: