Majkrosoft za milijardu dolara gradi data-centar u Grčkoj

Ponedeljak , 2020-10-05 | 22:45:37
Kompanija "Majkrosoft" najavila je plan za izgradnju "data centra" u okolini Atine, pružajući preko potrebnu investiciju do milijardu dolara grčkoj ekonomiji zaustavljenoj pandemijom.

Tu vest su danas zajedno objavili američki tehnološki gigant i grčki premijer Kirijakos Micotakis, posle devet meseci poverljivih pregovora o sporazumu koji obuhvata i programe obuke za digitalne veštine oko 100.000 zaposlenih u javnom i privatnom sektoru Grčke, kao i prosvetnih radnika i studenata.

"Ova značajna investicija odraz je našeg poverenja u grčku ekonomiju, u grčki narod i grčku vladu", rekao je predsednik "Majkrosofta" Bred Smit na svečanosti na simboličnom mestu, u Muzeju Akropolja.

"To ne radimo često i ne radimo olako", rekao je on.

Grčka je nedavno izašla iz višegodišnje finansijske krize, ali je njena ekonomija teško pogođena pandemijom, uz pad proizvodnje za 15,2 odsto na godišnjem nivou u drugom kvartalu. Nezaposlenost se u junu popela na 18,3 odsto sa 16,4 na početku godine.

Po budžetskim podacima dostavljenim danas Skupštini Grčke, očekuje se da će BDP  Grčke ove godine smanjiti za 8,2 odsto zbog pandemije korona virusa, ali da će sledeće godine porasti do 7,5 odsto.

Pandemija je razotkrila preveliko oslanjanje Grčke na turizam. Micotakisova vlada kaže da želi da promeni odnose veličina u grčkoj privredi tokom oporavka, razvijajući energetski, tehnološki i odbrambeni sektor, nadajući se da će namamiti desetine hiljada diplomaca koji su otišli ​​tokom krize.

"Počinjemo da stvaramo uslove za njihov povratak", rekao je Micotakis. "Stvaranje centra podataka nadograđuje našu zemlju kao investicionu destinaciju... Grčka ima sunce, a sada dobija i 'oblak' (Cloud)", rekao je on.

"Majkrosoft" ima centre za čuvanje podataka u 26 zemalja, uključujući sedam u Evropskoj uniji.

Ta kompanija sa sedištem u Redmondu, u američkoj državi Vašington, već sarađuje sa grčkom vladom na projektu "proširene stvarnosti" u drevnoj Olimpiji, rodnom mestu Olimpijskih igara.

Zvaničnici "Majkrosofta" su rekli da se još radi na rokovima za razvoj data centra u Grčkoj, ali su dodali da to u drugim zemljama obično traje oko dve godine.

"Majkrosoft" je obećao da će do 2025. godine svi njegovi centri za čuvanje podataka širom sveta koristiti samo obnovljive izvore energije.


 

Napiši komentar: