BIRN: Iznajmljeni školski minibusevi koštali GSP znatno više nego da su ih kupili

Petak , 2020-09-18 | 13:26:45
Javno komunalno preduzeće GSP Beograd platiće ukupno 7,4 miliona evra za najam 47 školskih minibuseva, iako bi za taj novac mogli da kupe duplo više novih vozila, otkrio je BIRN a objavio danas sajt javno.rs.BIRN-ova analiza cena vozila sa karakteristikama iz konkursne dokumentacije pokazala je da se cene novih minibuseva kreću do 85 hiljada evra, što je upola manje od sume koju GSP plaća za iznajmljivanje jednog vozila - oko 165.000 evra.

Posao je dobila firma SDT Group iz Surčina koja se zajedno sa ćerkom firmom SDT Renting jedina javila na tendere i pobedila bez konkurencije.

Ova firma je od 2014. godine, kada je dobila prvi posao za GSP, do danas pobedila na više od 40 javnih poziva gradskog prevoznika.Stručnjaci koje je BIRN konsultovao smatraju nelogičnim potez gradskog prevoznika da iznajmi vozila u narednih pet godina po višoj ceni nego što bi bila kupovina novih, uzevši u obzir sve dodatne troškove.

Osim toga, kako je u tekstu navedeno, postoje sporne tačke u konkursnoj dokumentaciji.

Pojedini zahtevi su neopravdani, što pokazuje da su tenderi pisani tako da se na njih može javiti samo jedna firma, dok drugi nisu precizno definisani, čime je ostavljen prostor za malverzacije, objasnili su sagovornici BIRN-a.

Iz GSP-a BIRN nije dobio odgovor niti komentar u vezi sa ovim tenderima, a direktor GSP Beograd Radiša Momčilović ni nakon tri nedelje nije odgovorio na pitanja BIRN-a upućena elektronskom poštom.

Ni iz firme SDT Group, koja je pobednica na ovim tenderima zajedno sa ćerkom firmom SDT Renting, BIRN nije uspeo da dobije komentar, jer Dejan Trifunović, direktor i vlasnik, nije odgovarao na pozive i poruke novinara BIRN-a.GSP Beograd je raspisao pozive za dve javne nabavke za iznajmljivanje školskih minibuseva - prva je pokrenuta u decembru 2019. i odnosi se na iznajmljivanje 10 vozila po ceni od 1,1 miliona evra, dok je drugom, iz jula 2020. traženo iznajmljivanje 37 ovakvih vozila za 6,3 miliona evra.

Profesor Vladimir Momčilović sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu u razgovoru za BIRN kazao je da se radi "samo i isključivo o troškovima iznajmljivanja vozila sa troškovima osiguranja, registracije, pneumatika (guma) i redovnog održavanja tokom perioda od pet godina za 50.000 kilometara godišnje, odnosno ukupno 250.000, dok troškovi goriva i troškovi vozača nisu uključeni u cenu, iako usluga iz predmetne javne nabavke spada u oblast: Najam vozila za prevoz putnika sa vozačem".

Sagovornici BIRN-a naveli su da je GSP tražio da minibusevi zadovolje odredjene "konkretne" tehničke specifikacije koje su propisane jedino da bi se pojavila i izabrala samo i isključivo vozila jednog ponudjača.

Medju tim tehničnim specifikacijama su dužina vozila, medjuosovinsko rastojanje, kao i konkretna vrsta i karakteristike odredjenih sistema ili opreme (menjači, amortizeri, klima uredjaji i drugo).

Tu su i besmisleni tehnički uslovi kao što je radio CD/MP3 plejer sa zvučnicima, imobilizer i kodirani ključ i druge specifikacije koje BIRN-ovi sagovornici smatraju neopravdanim.

"Tehničke specifikacije oba tendera su prepisane iz specifikacije vozila iz ponude proizvodjača ili dobavljača vozila što se najjasnije vidi iz zahteva u pogledu boje vozila gde je navedeno: žuta boja, po zahtevu kupca", rekao je za BIRN prof. Momčilović.

On je naveo da je evidentno da je ponudjač naručiocu dostavio tehničke karakteristike vozila koja naručuje za ovu javnu nabavku, "ali su i jedan i drugi zaboravili da obrišu ovaj deo teksta".Iako su cene iznajmljivanja vozila na dnevnom nivou jednake tržišnim cenama, to je samo pod uslovom da vozila zaista rade i prelaze kilometražu koja je navedena u tenderskoj dokumentaciji, kazao je za BIRN jedan od profesora sa Saobraćajnog fakulteta koji je želeo da ostane anoniman.

"Iz tenderske dokumentacije nije poznato gde će (na kojim linijama) ta vozila da rade, da li će uopšte da rade ili da stoje u garaži i koliko će realno prelaziti kilometara u toku radnog dana", naveo je ovaj profesor.

Objašnjavajući na primeru, on je kazao da su moguća dva scenarija – ponudjač može od GSP-a da naplati kao da vozila prelaze godišnju kilometražu od 50.000 kilometara, dok vozila zapravo stoje parkirana u garaži ili pak da prelaze 20.000 kilometara umesto planiranih 50.000, koliko se naplaćuje.

Prof. Momčilović je rekao da kada bi se proračunali ukupni eksploatacioni troškovi sa gotovo dvostruko većim prosečnom godišnjom predjenom kilometražom, nabavna cena jednog novog vozila isplatila bi se za približno tri godine, uzevši u obzir maksimalnu vrednost ovakvog vozila od 80.000 evra.

Dodao je da bi na taj način mesečni trošak po vozilu bio manji iako bi pri tom osim troškova registracije, osiguranja i održavanja bili uračunati i troškovi goriva.

"Postoji osnov za preispitivanje ispravnosti ovakve odluke javne nabavke sa značajno većom cenom od realne, koja je doneta na osnovu vrlo subjektivnih tehničkih uslova za vozila (osim boje, kapaciteta vozila i sedišta), a na štetu budžeta grada", zaključio je Momčilović.

Vukan Vučić, stručnjak za saobraćaj i profesor Univerziteta u Pensilvaniji u SAD kazao je za BIRN da mu "nije jasno zašto GSP plaća tako visoke cene" i dodao da ga jako iznenadjuje činjenica da je konkurs napravljen tako da se na njega može javiti samo jedan ponudjač.


 

Napiši komentar: