Spahić: U školama bilo sumnjivih, ali ne i pozitivnih slučajeva

Cetvrtak , 2020-09-17 | 13:16:18

Direktor Zavoda za javno zdravlje Šefadil Spahić rekao je danas da je u Novom Pazaru bilo nekoliko sumnjivih slučajeva infekcije korona virusom u školama, ali da im je PCR test bio negativan.


On je radiju Sto plus rekao da su sumnje na ovu infekciju bile u četiri različite škole, kod jedne učiteljice i tri učenika.

“Rezultati njihovih testova pokazali su da su svi negativni, a kod dva učenika su čak pronađena antitela. Dakle, bilo je sumnje, a ne i potvrđenih slučajeva zaraženih đaka i prosvetnih radnika“, rekao je Spahić.

On je dodao da je Zavod formirao dve ekipe, koje obilaze sve škole, gde razgovaraju sa direktorima i đacima o eventualnim simptomima ili razlozima izostanka učenika sa nastave.

“Sa direktorom Doma zdravlja je dogovoreno da svako dete sa sumnjivim simptomima bude pregledano i testirano najpre brzim, a ako ima potrebe i PCR testom. Ako dođe do povećanog broja dece sa razvijenim simptomima, razmatrali smo i mogućnost da se u dispanzeru u Upravnoj zgradi odvoji prostor samo za pozitivne slučajeve“, rekao je Spahić.

On je istakao da se Novi Pazar smatra jednim od potencijalnih žarišta korona virusa u narednom periodu na osnovu sagledavanja kompeltne situacije, od nepoštovanja protivepidemijskih mera, uspostavljanja brojnih kontakata, pa do toga da je preko 6.000 Novopazaraca godišnji odmor provelo u nekoj od zemalja u okruženju sa rizičnom epidemiološkom situacijom.

“U tom smislu, da nam se ne bi opet ponovile greške, apelujem na građane da drže distancu, nose zaštitne maske i da koriste dezinfekciona sredstva. Moramo svi biti svesni lične odgovornosti”, rekao je Spahić.

Na infektivnom odeljenju Regionalne kovid bolnice u Novom Pazaru trenutno su smeštena četiri pacijenta.

Juče su u Domu zdravlja urađena 32 serološka (brza) testa, od kojih nijedan nije bio pozitivan. U kovid ambulanti je pregledano 59 pacijenata, od kojih su 38 prvi put javilo lekaru.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: