Zukorlić: Ugljanin kriv za propast saradnje bošnjačkih stranaka

Petak , 2020-08-14 | 17:21:24

Predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić rekao je danas za Betu da je definitivno propao pokušaj saradnje bošnjačkih stranaka i za to je okrivio predsednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina.


"SPP je pokušala da oživi inicijativu o saradnji bošnjačkih stranaka, tome se pridružilo i Bošnjačko nacionalno veće (BNV), medjutim, Ugljaninu je bio prioritet da po svaku cenu sačuva vlast u pojedinim sandžačkim opštinama, a ne zajednička borba protiv kriminala i korupcije, rešavanje pitanja položaja Bošnjaka u Srbiji, statusa Sandžaka i formiranje jedinstvene islamske zajednice", rekao je Zukorlić.

On je kazao da je Ugljanin podelio javnost u Sandžaku na Veliku Srbiju i Bošnjake, "s tim što je naravno samo on ta bošnjačka strana".

"Ugljanin smatra da je pitanje položaja Bošnjaka i statusa Sandžaka njegovo ekskluzivno pitanje, iako zna da ga ne može rešavati sam. Zapravo, njemu je potrebno nerešeno pitanje položaja Bošnjaka i statusa Sandžaka da bi ga koristio za radikalizaciju svoje retorike kada je to njemu potrebno", istakao je Zukorlić.

Lider Stranke pravde i pomirenja je naveo da je u Tutinu SDA Sandžaka formirala vlast uz pomoć jednog odbornika Srpske napredne stranke.

Postavljenje Mirsada Đerleka, doskorašnjeg zamenika vršioca dužnosti Opšte bolnice u Novom Pazaru, za državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja, Zukorlić je ocenio kao još jedan primer da ministarstvo "srlja sve dublje u ovoj živobari koja je upropastila zdravstvo u Sandžaku i zbog čega je za mesec dana umrlo više od 300 ljudi".

"I dalje se insistira na podobnim poverenicima iako su se ti ljudi u proteklih deceniju i po dokazali kao najozloglašeniji faktori u korupciji i zloupotrebi službenog položaja. Unapredjenje Mirsada Đerleka je apsolutno neprihvatljivo, kao i imenovanje Meha Mahmutovića na mesto direktora bolnice u Novom Pazaru", rekao je Zukorlić.

Naglasio je da je zbog lošeg stanja u zdravstvenom sektoru, u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici najveća smrtnost od korona virusa na celoj planeti, i da će svi koji su tome doprineli "direktno ili indirektno" morati da odgovaraju.

Na pitanje zašto se odužilo konstituisanje Skupštine i formiranje Vlade Srbije, Zukorlić je naveo da "sa aspekta brojki nije bilo razloga da se ovoliko odugovlači".

"Očito je da Srpska napredna stranka i njen lider Aleksandar Vučić ne žele da sami formiraju vladu. S formiranjem vlade se kasni zato što još nisu odlučili da li će za partnera uzeti SPAS Aleksandra Šapića ili SPS, ili možda obe stranke. I unutar SNS-a postoje različite aspiracije kada je u pitanju formiranje vlasti", rekao je Zukorlić.

On je naveo da je SPP spreman da bude deo vlade "samo pod uslovom da imamo ozbiljnu odgovornost u vlasti što podrazumeva i ministarsku poziciju".


 

Napiši komentar: