Kapetan zapanjen saznanjem da je tovar s broda eksplodirao u Bejrutu

Petak , 2020-08-07 | 11:12:52
Penzionisani ruski pomorac Boris Prokošev bio je zapanjen kada je preko imejla saznao da je tovar sa broda kojim je nekada upravljao eksplodirao i razorio bejrutsku luku, ubivši prema najnovijim informacijama 149 ljudi.

Prokoševu koji sada živi u jednom selu 1.300 kilometara južno od Moskve stigla je poruka u kojoj se pominje ime broda MV Rosus čiji je kapetan bio na putovanju za koje nikada nije plaćen. Najpre je pomislio da mu možda šalju platu.

Tovar sa broda, 2.750 tona visoko eksplozivnog amonijum-nitrata, eksplodirao je u utorak, povredivši više od 5.000 ljudi i pričinivši veliku štetu.

Brod je isplovio iz gruzijske luke Batumi na Crnom moru za luku Beira na Mozambiku, ali je neplanirano uplovio u Bejrut jer se vlasnik ruski biznismen Igor Grehuškin suočio sa dugovima i nadao se da će nešto zaraditi u Libanu.

Grehuškin je kupio teretni brod 2012. godine od jednog kiparskog biznismena.

Njega je u četvrtak isptivala kiparska policija, gde trenutno živi.

Prokošev (73) izjavio je za Asošiejted pres da se pridružio brodu u Turskoj 2013. godine pošto je prethodna posuda odustala od putovanja jer joj nije plaćeno.

On je rekao da je Grehuškin dobio milion dolara da preveze tovar iz Gruzije do Mozambika.

Bilo je planirano da se hemikalije isporuče fabrici eksploziva u Mozambiku čiji je vlasnik portugalska kompanija ekploziva Moura Silva i Filjoš (Moura Silva e Filhos).

Uvoz amonijum-nitrata je uobičajen u Mozambiku i koristi se za djubrivo i za rudarski eksploziv.

Brod je uplovio u Bejrut iako to nije bilo prvobitno planirano u pokušaju da se zaradi novac preuzimanjem teške mašinerije ali se dodatni kargo pokazao kao suviše težak i posada je odbila da ga utovari.

Potom nisu plaćene lučke takse, pa je brod zaplenjen i nikada više nije isplovio.

Prokošev je sa tri druga člana posade bio primoran da ostane na brodu zbog ograničenja o imigraciji i proveo je tamo 11 meseci sa malo hrane i drugih zaliha.

Vlasnik ih je ostavio bez zarade, a nije platio ni dug luci.

Bejrutska luka je posadu iz sažaljenja snabdevala hranom dok kapetan nije prodao deo goriva i za taj novac iznajmio advokate koji su izdejstvovali da posada bude oslobodjena iz humanitarnih razloga 2014. godine.

U zahtevu upućenom sudu je naglašena neposredna opasnost s kojom je posuda bila suočena "imajući u vidu opasnu prirodu tereta" napisali su advokati u članku objavljenom na jednom pomorskom vebsajtu koji daje informacije o brodovima.

Tovar je prenet u lučko skladište pošto se posada iskrcala i otputovala za Ukrajinu 2014. godine, rekao je Prokošev.

Amonijum-nitrat je ostao u luci, dok u utorak požar, kako se veruje, nije izazvao detonaciju.

Kapetan je za AP rekao da je brod potonuo nekoliko godina posle odlaska posade i da je imao rupu na trupu pa je voda dok je on bio tamo redovno ispumpavana.

Medjutim, Harambos Manoli, kiparski biznismen koji je posedovao brod pre nego što ga je Grehuškin kupio tvrdi da je ostao ukotvljen u Bejrutu, a da je uništen u eksploziji u utorak i da je video olupinu na fotografijama razorene luke.

Eksplozija je pojačala gnev protiv vlasti u Libanu jer su dozvolile da opasna supstanca godinama ostane u luci. Prokošev je izrazio simpatije sa Libancima rekavši da je Vlada Libana dovela do te situacije.


 

Napiši komentar: