Dva medija i tri NVO iz Sandžaka protiv zloupotrebe institucija

Cetvrtak , 2020-07-30 | 10:56:40

Zahtev Upravi za sprečavanje pranja novca da bez odlaganja predoče osnove sumnje zbog kojih su naložili vanredno prikupljanje informacija o organizacijama, medijima i pojedincima do danas je dobio podršku 230 potpisnika, među kojima su dva medija, dve NVO iz Novog Pazara i jedna iz Tutina.


Zahtev su svojim potpisom podržali Sto plus radio, portal A1, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Urban In iz Novog Pazara, kao i NVO Impuls iz Tutina.

Inicijativom se od Ministarstva finansija traži da bez odlaganja predoče osnove sumnje zbog kojih su naložili vanredno prikupljanje informacija, s obzirom da član zakona na koji se pozvao direktor Uprave za sprečavanje pranja novca nalaže da se ovakva provera vrši isključivo za organizacije za koje postoje osnovi sumnje da su umešane u finansiranje terorizma.

"Pošto su na spisku brojne organizacije i pojedinci koji se bave istraživačkim novinarstvom, zaštitom ljudskih prava, transparentnošću, razvojem demokratije, vladavine prava... nameće se zaključak da je u pitanju politička zloupotreba institucija i opasan pokušaj daljeg urušavanja vladavine prava u Srbiji", navodi se na sajtu Građanskih incijativa.


 

Napiši komentar: