Kačinjski optužuje Nemačku i inostranstvo da pokušavaju da Poljacima izaberu predsednika

Petak , 2020-07-10 | 12:07:11




Lider vladajuće stranke Pravo i Pravda, Jaroslav Kačinjski optužio je inostranstvo da uzurpira sebi pravo da ono odlučuje ko će vladati u Poljskoj a kandidata opozicije u drugom krugu predsedničkih izbora, Rafala Tšaskovskog optužio je da želi da Poljska bude samo neki prirepak Nemačke.
"Spoljašnje snage uzurpiraju sebi pravo da odlučuju o tome ko će vladati u Poljskoj a to je oduzimanje Poljacima onoga što je sveto, znači nezavisnosti i suvereniteta. Desila se brutalna i preterana intervencija od strane štampe, nemojmo kriti, jednostavno nemačke ali ubuduće moramo da sprečimo takve vrste situacija", kazao je sinoć Kačinjski rimokatoličkoj televiziji TV Trvam.
Aferu da je kandidat vladajuće stranke na predsedničkim izborima, sadašnji predsednik Andžej Duda pomilovao na zahtev žrtve pedofila koji je od njene sedme do 11. godine silovao svoju ćerku, kaznu izdržao ali je tražio da se ukine sudska zabrana približavanja žrtvi, objavio je u jeku kampanje pred drugi krug list Žečpospolita u vlasništvu poljskog kapitala.
Predsednik Duda, premijer Moravjecki a sada i lider vladajućih konzervativaca Kačinjski optužili su, medjutim za mešanje u unutrašnje poslove Poljske tek tabloid Fakt u vlasništvu nemačkog, švajcarskog i američkog kapitala, kada je objavio dokaze da predsednik Duda ne govori istinu kada se brani da silovanja tu nije bilo i da je to stvar unutar porodice, uz neke detalje zločina iz sudskog spisa i senzacionalističku naslovnu stranu sa slikom Dude i naslovom sta je pedofil radio.
U poljsko Ministarstvo spoljnih poslova zbog toga pozvan je otpravnik poslova ali samo nemačke ambasade, dok je nemačka vlada još pre toga poručila da se nemačka država ne može mešati u rad privatnih, nezavisnih medija i naredjivati im šta će da pišu.
Napada u predizbornoj kampanji nije ostala poštedjena ni privatna televizija TVN24, u vlasništvu američkog kapitala, medjutim reagovala je američka ambasadorka u Varšavi Džordžet Mosbaher, kada je poručila na Tviteru bivšem portparolu Prava i Pravde Beati Mazurek da dobro zna da širi laži, koje su ispod nivoa nekoga ko predstavlja Poljsku u Evropskom parlamentu, kada optužuje TVN24 da je povezana sa poljskom Vojnom obaveštajnom službom u kojoj su dugo ostajali agenti iz komunističkih vremena.
U razgovoru za TV Trvam Kačinjski je takodje optužio opozicionog kandidata Tšaskovskog da razmišlja da Pojske isplati odštetu za jevrejsku imovinu otetu tokom Drugog svetskog rata za koju nema naslednika, što je jedna od spornih tema koje povremeno bacaju senku na odnose Poljske sa SAD.
"To bi značilo da Poljska koja je napadnuta, podvrgnuta monstruoznoj okupaciji, monstruoznim zločinima danas za to još treba i da plaća. Neko ko ima makar komadić poljske duše, poljskog srca, i poljskog razuma može tako nešto da kaže? Gospodin Tšaskovski to valjda nema kad govori da je to pitanje za raspravu", kazao je Kačinjski.
Lider poljskih konzervativaca, formalno samo obični poslanik ali realno političar koji odlučuje o svim bitnijim koracima vlade i predsednika Dude, kome su zbog toga kritičari dalo pogrdni nadimak "penkalo" da potpisuje sve šta mu Kačinjski stavi na sto, najavio je u katoličkoj televiziji da će se posle izbora vlasti pozabaviti stranim medijima.
"Ne želimo da upravljamo medijima. Samo ne želimo to da negde van granica Poljske padaju odluke - podržavamo ovog kandidata za predsednika a onog koji nam izgleda gori, njega jednostavno uništavamo čak i pomoću najsramnijih metoda", kazao je Kačinjski.
Jaroslav Kačinjski priznao je da to što je Poljska članica Evropske unije onemogućava da nacionalizuje medije koji se ne svidaju vlastima.
"Možemo da kupujemo povremeno stranu robu. Ne možemo da pristanemo da deo našeg nervnog sistema bude u stranim rukama. Strane medije bi trebalo da otkupi poljski kapital. Računamo na to da će uslediti takav proces", rekao je Kačinjski.
Napada, ali od strane opozicije u kampanji nije ostala poštedjena ni državna poljska televizija TVP, posebno njen informativni kanal, TVP.info za koji je  posmatračka misija OEBS-a posle prvog kruga predsedničkih izbora 26. juna ocenila da je pristrasna i da je postala orudje u predizbornoj kampanji
sadašnjeg predsednika Andžeja Dude.
Pristrasnost TVP priznaju i predstavnici poljske vlade, medjutim, pravdaju je time da navodno nezavisni mediji navijaju za opoziciju tako da neobjektivna državna televizija daje balans poljskoj medijskoj sceni.
Kandidat opozicije, gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski iz liberalne Gradjanske platforme, više puta je tokom predizborne kampanje izjavio da treba ukinuti TVP.info kada državna televizija nije u stanju da obezbedi izbalansirani, nepristrasni informativni program na šta je obavezuju medijski zakoni u Poljskoj.


 

Napiši komentar: