Kisić Tepavčević: Situacija u Novom Pazaru pod kontrolom

Utorak , 2020-06-30 | 10:06:06

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se u ovom momentu čini da je situacija u Novom Pazaru pod kontrolom i da se nada da će narednih dana "epidemijska krivulja ići silaznim tokom".


"Dosta toga je uradjeno, otišle su kolege zdravstveni radnici u Novi Pazar, za danas je planirano da tamo budu i premijerka Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar", rekla je za Radio televiziju Srbije Kisić Tepavćević koja je i član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Ona je navela da je u Novom Pazaru najveći broj obolelih po glavi stanovnika i "najveća žarišna transimisija", dodajući da situaciju otežava kada se pacijent javi sa bolješću u poodmakloj fazi jer je onda to kao "grudva snega, pa sve postaje složenije".

Prema njenim rečima, jasno je da su zaraženi bili u kontaktu sa "rezervoarom" infekcije i da nisu koristili mere prevencije, pri čemu je istakla značaj nošenja maski u zatvorenom prostoru.

Na pitanje o mogućim novim merama, kao što je ograničenje okupljanja, ona je navela da je situacija "prilično dinamična i odluke se donose u zavisnosti od aktuelne situacije u odredjenim regionima".

"U nekim regionima itekako je stabilna situacija, gde se praktično nedeljama ne registruju obolele osobe", rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, ukoliko se od današnjeg dana svi budu ponašali odgovorno i pridržavali se opštih mera prevencije, može se očekivati da se u narednih 10 do 14 dana potpuno prestane, ili bar da se značajno smanji transmisija virusa u populaciji.


 

Napiši komentar: