Biševac: Cilj nam je potpuna transparentnost rada

Petak , 2020-05-29 | 18:55:19

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je danas da je cilj lokalne samouprave da bude poptuno otvorena za građane i da sa njima ostvari dvosmernu komunikaciju, kako bi ih motivisali da učestvuju u donošenju odluka.


On je na predstavljanju rezultata poslednjeg istraživanja transparentnosti rada lokalnih samouprava, u kojem je Novi Pazar zauzeo drugo mesto, rekao da je veoma važno što su sa 16 bodova više nego prošle godine značajno napredovali.

“Nastavićemo da radimo na otvorenosti, jer mesta za napredak ima. Želja nam je da u narednom period resurse usmerimo i na povećanje transparentnosti rada javnih preduzeća”, izjavio je Biševac.

Transparentnost gradova i opština u Srbiji povećana je 2020. godine u odnosu na prethodnu, ali je prosek i dalje nizak, a najtransparentnije lokalne samouprave su Bečej, Novi Pazar i Sombor, rezultati su ovogodišnjeg istraživanja Lokalnog indeksa transparentnosti (LTI 2020) koje je danas predstavila Transparentnost Srbija.

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić izrazio je zadovoljstvo što se prosečni skor prvi put popravio, sa prošlogodišnjih 40 na 46 poena u 2020. godini, jer pokazuje da je moguće ostvariti napredak u oblasti otvorenosti jedinica lokalne samouprave prema gradjanima, čak i kada ne postoje sveobuhvatni napori u tom pravcu, u vidu novih zakonskih načela.

"Ovi rezultati nam pokazuju da individualni trud lokalnih službenika i prepoznavanje značaja transparentnosti od strane donosioca odluka, može da donese pozitivne promene u praksi", istakao je Nenadić.

On je istakao da je transparentnost jedno od bitnih orudja za borbu protiv korupcije i kao takvo veoma značajno, ali to ne znači da otvorenost rešava sve probleme i da moraju da postoje i drugi mehanizmi.

Koordinator istraživačkog tima Transparentnosti Srbija Zlatko Minić saopštio je da prvoplasirana opština Bečej ima skor 83, od mogućih 100, čime je udvostručila rezultat iz prošle godine, kada je imala 38, Novi Pazar ima skor 82, a Sombor 80. Kanjiža je četvrta sa 77, a slede je Leskovac sa 75 poena a Vranje na šestom mestu, sa 73.

Najniže rangirane opštine su Bela Crkva (18), Svilajnac i Koceljeva (po 22 svaka), a Jagodina je, sa 21 poenom, zadržala neslavnu poziciju medju nalošije ocenjenim gradovima.

Minić je ukazao da dobri rezultati u istraživanju ne znače i da ima manje korupcije, niti obrnuto, već samo da su donosioci odluka i zaposleni prepoznali značaj veće otvorenosti prema gradjanima.


 

  • user thumb
    Amir

    Vidi se kako radite. Srusiste nam garaze iza Lucne zgrade i sad postaviste table da vam placamo parking u smecu i izmetu. Prosetajte iza zgrade gradonacelnice da vidite sta ste uradili .

  • user thumb
    Beli

    Mi vidimo gradonacelnice transparentnost. Vidimo kako se dogradjuju lokali po centru. Vidimo sta se radi od hotela "Vrbak", vidimo i kako se zagradi prolaz kod restorana Firenca. Zagradi nam Firenca prolaz od zgrade Jezero. Za sta sluzi inspekcija gradonacelnice,jel samo za sirotinju?

Napiši komentar: