ABA liga: Sezona otkazana, bez šampiona, specijalne pozivnice za Borac i Split

Cetvrtak , 2020-05-28 | 11:21:27
Skupština ABA lige otkazala je danas takmičarsku sezonu, neće biti proglašen šampion, a od naredne sezone liga će biti proširena na 14 klubova, pošto su specijalne pozivnice dobili Borac iz Čačka i Split.Skupština ABA lige održana je putem video linka, na kojoj je analizirana situacija nastala usled pandemije korona virusa. Kako se navodi u saopštenju, Skupština je "donela niz odluka koje će i u ovom veoma delikatnom trenutku, za sport i sve sfere života uopšte, osigurati dalje unapredjenje takmičenja".Posle analize svih opcija, Skupština je odlučila da otkaže nastavak sezone 2019/2020 u ABA ligi, Drugoj ABA ligi i U19 ABA liga šampionatu i da se sezona završi bez imenovanja šampiona u svim takmičenjima."Pored velike želje i iscrpljenih svih mogućnosti da se sezona završi na terenu, klubovi ABA lige su na prvo mesto stavili zdravlje igrača, navijača, stručnih štabova i svih onih koji učestvuju u organizaciji utakmica", navodi se u saopštenju i dodaje da će se sva energija usmeriti ka organizaciji naredne sezone, koja će, s obzirom na specifičnost situacije, sa sobom nositi izuzetno velike izazove.

"Prisustvo i razvoj korona virusa, još nosi veliki broj ograničavajućih faktora. U tom pogledu, zemlje koje pokrivaju takmičenja ABA lige nisu u istoj situaciji, što klubove stavlja u različite pozicije, ograničava mogućnosti okupljanja ekipa posle više od dva meseca pauze i onemogućava sprovodjenje adekvatnog trenažnog procesa, što su ključni faktori za bezbedan nastavak sezone", piše u saopštenju.Sa ciljem daljeg jačanja takmičenja, Skupština lige odlučila je da ABA liga u sezoni 2020/2021 bude proširena na 14 klubova. Pored 12 klubova iz ove sezone, specijalne pozivnice za narednu sezonu dodeljene su Borcu iz Čačka i Splitu.

U narednoj sezoni u Drugoj ABA ligi takmičiće se 12 klubova na osnovu rezultata u nacionalnom šampionatu. Svih šest zemlja pod okriljem takmičenja ABA lige (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Hrvatska) imaće po dva predstavnika. U slučaju da se iz neke države ne prijave klubovi koji su to pravo stekli na osnovu rezultata, upražnjena mesta biće popunjena specijalnim pozivnicama.


 

Napiši komentar: