Generalni sekretar UN: 'Mala je verovatnoća' da će biti svetskog skupa na vrhu u septembru

Cetvrtak , 2020-05-14 | 13:18:59
Zbog pandemije je "mala verovatnoća da će hiljade predstavnika država iz celog sveta biti u mogućnosti da se okupe u Njujorku" na početku Godišnjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u septembru, izjavio je generalni sekretar UN, Antonio Gutereš.

U intervjuu francuskom nedeljniku "Pari-Mač", objavljenom u četvrtak, šef UN je rekao da razmatra "razne mogućnosti digitalne tehnologije" kako bi ih predstavio zemljama-članicama.

Mnogi ambasadori već očekuju upotrebu video-konferencija, posebno povodom proslave 75. godišnjice UN. Ove godine "radiće se sigurno atipično, hibridno, drugačije" i "s mnogo manje fizičkih kontakata", rekao je jedan od njih pod uslovom da mu se ne objavi ime, isključujući mogućnost da bi UN "mogle dati signal za ogroman skup na Menhetnu" dok traje pandemija.

Od sredine marta, zbog pojave bolesti KOVID-19 i mera koje su zbog nje preduzeli država i grad Njujork - centar epidemije u Sjedinjenim Državama, zvaničnici UN kao i sve diplomate bili su primorane da "komuniciraju na daljinu". Sedište Organizacije Ujedinjenih Nacija je ostalo simbolično otvoreno, ali vrlo malo ljudi tamo radi, a sastanci Saveta bezbednosti i Generalne skupštine održavaju se kao video-konferencije. Taj režim rada nedavno je produžen bar do kraja juna.

Početak Godišnjeg zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija zakazan je za 15. septembar, a početak generalne rasprave govorima svetskih lidera počeli bi 22. septembra i trajali desetak dana.

To je najveći diplomatski skup sveta, koji svake godine izazove stotine sporednih događaja u Njujorku i hiljade bilateralnih ili multilateralnih sastanaka. Nikada nije otkazan od 1945. godine.

Samo dvaput je bilo odlaganja Generalne skupštine. Zbog napada na SAD 11. septembra, zasedanje je 2001. odložena do 10. novembra. Početsk zasedanja 1964. godine bio je odloženo do 1. decembra i smanjenpog obima zbog finansijske krize i pretnje da će niz država izgubiti pravo glasa.

Suprotno tome, sve do danas nerazjašnjena smrt generalnog sekretara UN Daga Hamaršelda, 18. septembra 1961. godine, u padu njegovog aviona u Severnoj Rodeziji - danas Zambiji, nije donela odlaganje početka zasedanja jer se njegovo prisustvo tom skupu nije smatralo nužnim.
 

Napiši komentar: