Obustavljen krivični postupak protiv prvog Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost

Petak , 2020-05-08 | 09:59:45
Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je obustavilo krivični postupak protiv bivšeg savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina.

Proces protiv Flina je obustavljen pošto je Ministarstvo pravde, "posle revizije svih činjenica i okolnosti tog slučaja" zaključilo da je intervju koji je Federalni istražni biro (FBI) obavio s njim "sproveden bez bilo kakve opravdane istražne osnove", navodi Asošiejted pres.

Proces protiv Flina, prvog savetnika predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, Bela kuća je koristila za kritikovanje istrage mešanja Rusije u američke izbore 2016. koju je vodio specijalni savetnik američkog Ministarstva pravde Robert Muler.

Muler je u toj istrazi zaključio da je rusko mešanje u izborni proces bilo "temeljno i sistematsko", ali nije otkrio postojanje zavere izmedju Rusije i Trampovog izbornog štaba koja bi bila krivično delo.

Krivični proces protiv Flina obustavljen je iako je on priznao da je u januaru 2017. lagao FBI o razgovorima koje je vodio s tadašnjim ruskim ambasadorom u Vašingtonu Sergejem Kisljakom.

Flin je 13. februara 2017. podneo ostavku na mesto Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost pošto se saznalo da potpredsedniku SAD Majku Pensu nije rekao istinu o kontaktima s Kisljakom, s kojim je razgovarao o američkim sankcijama Rusiji. Flin je s Kisljakom razgovarao pre stupanja na dužnost, odnosno pre Trampove inauguracije.

Tramp je brzo prokomentarisao objavu Ministarstva pravde u četvrtak i optužio zvaničnike administracije njegovog prethodnika Baraka Obame za napad na Flina.

"On je bio nevin čovek. Nadam se da će oni (koji su ga napadali) platiti visoku cenu", rekao je Tramp.
 

Napiši komentar: