Netanjahu ponudio da se povuče naredne godine

Nedelja , 2020-03-22 | 22:47:37
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izrazio je spremnost da se povuče naredne godine, u sklopu predloženog dogovora o podeli vlasti sa svojim glavnim rivalom Benijem Gancom, kako bi se zemlja bavila krizom zbog zaraze korona virusom i okončao jednogodišnji politički zastoj.

Netanjahu, lider konzervativnog Likuda, to je predložio sinoć u intervjuu za televiziju, pozvavši na obrazovanje trogodišnje vanredne vlade sa Gancovim savezom partija centra Plavo i belo.

On je objasnio za TV Kanal 12 da će ostati premijer tokom prvih 18 meseci i dozvoliti da Ganc, bivši komandant izraelske vojske, preuzme funkciju u drugom delu od godinu i po.
Najavio je da će svaka partija imati isti broj mesta u vladi.

"Odustaću od premijerske funkcije za godinu i po", rekao je Netanjahu.

Jedan od vodja saveza Plavo i belo Jair Lapid odbacio je Netanjahuovu ponudu jedinstva, označivši je neiskrenom i najavio da će se naredne nedelje izabrati novi predsednik parlamenta i voditi borba protiv korona virusa "za dobro naroda".

U Izraelu raste broj zaraženih i do sada je 945 Izraelaca testirano pozitivno, uključujući 37 pacijenata koji su se oporavili. Jedna osoba je preminula, a 20 ih je u ozbiljnom stanju.

Savez Plavo i belo optužio je Netanjahua da koristi krizu nastalu zbog zaraze da podrije demokratske institucije u zemlji i da omete planirano sudjenje zbog optužbi za korupciju.
U Izraelu su 2. marta održani treći parlamentarni izbori za manje od godinu dana na kojima ponovo nije bilo jasnog pobednika.

Netanjahuova partija je osvojila najviše poslaničkih mandata ali on sa svojim saveznicima, desničarskim i nacionalističkim strankama nema parlamentarnu većinu.

Tesna većina, 61 od 120 poslanika, podržala je Ganca za mandatara ali nije jasno ni kako bi on mogao da obrazuje vladu.

Ganc je dobio mandat od predsednika Izraela Ruvena Rivlina i sada ima nešto više od tri nedelje na raspolaganju da ispuni taj zadatak.

On u medjuvremenu nastoji da se donese zakon koji će sprečiti da Netanjahu bude premijer.

Tim zakonom bi se ograničio mandat premijeru i zabranilo da političar koji je optužen za krivično delo, poput Netanjahua, bude predsednik vlade.


 

Napiši komentar: