Pašalić: Pratimo poštovanje ljudskih prava shodno uslovima vanredne situacije

Sreda , 2020-03-18 | 11:26:11
Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić saopštio je danas da prati poštovanje ljudskih prava shodno uslovima takve vanredne situacije, kao i da se time svakodnevno bavi mobilna ekipa ombudsmana.

"Praćenjem stanja ljudskih prava na terenu u vanrednim okvirima svakodnevno se bavi mobilna ekipa institucije Zaštitnika gradjana, sastavljena od predstavnika Odeljenja za hitno postupanje, Sektora za prava lica lišenih slobode i Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM)", navedeno je.

Dodaje se da ta terenska ekipa u uslovima vanrednog stanja radi pojačano i celodnevno.

Stručna terenska ekipa ombudsmana fokusirana je na postupanje po sopstvenoj inicijativi, odnosno u situacijama za koje budu "postojala saznanja da postoji opasnost od ugrožavanja prava gradjana u uslovima vanrednog stanja".

Pašalić je naveo da će se u situacijama opasnosti po ugrožavanje ljudskih prava, on obratiti nadležnim državnim organima, institucijama, ustanovama i organizacijama kako bi se "u potpunosti poštovala ljudska prava shodno postojećim okolnostima".

Ombudsman je naveo da će se starati da ljudska prava gradjana Srbije budu zaštićena i poštovana u okviru mera kojima se odstupa od vanrednog stanja.

"Član 200. Ustava Srbije predvidja da proglašenjem vanrednog stanja mogu biti propisane mere kojima se odstupa od Ustavom zajemčenih ljudskih i manjinskih prava", navodi se u saopštenju.


 

Napiši komentar: