U Srbiji 31 slučaj zaraze korona virusom: Brnabić: Struka protiv toga da se nastava izvodi od kuće

Petak , 2020-03-13 | 12:32:45
U Srbiji je do jutros u 8 časova registrovan ukupno 31 slučaj zaraze koronavirusom kovid-19.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak do 8 časova 13. marta 2020. godine, testirano je ukupno 214 osoba na novi soj virusa, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja COVID19.rs.

Od poslednjeg izveštaja objavljenog uveče 12. marta do jutros u 8.00 testirani su uzorci 29 osoba od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus, dok su ostali bili negativni.

Brnabić: Infektivne klinike u Beogradu i Novom Sadu samo za smeštaj obolelih od koronavirusa

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da će danas Vlada Srbije održati sednicu na kojoj će biti formirana dva krizna štaba, jedan koji će biti zadužen za suzbijanje negativnih posledica na ekonomiju povodom situacije sa pandemijom koronavirusa koji će voditi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok će ona biti na čelu drugog kriznog štaba, koji će se baviti sprečavanjem širenja koronavirusa.

Brnabić je gostujući na Televiziji Pink rekla da se u ovom trenutku testira kako bi izgledalo da se nastava u školama izvodi od kuće, "ali da struka kaže da je to u ovom trenutku kontraproduktivno".

Premijerka je rekla i da se infektivne klinike u Beogradu i Novom Sadu spremaju za smeštaj isključivo zaraženih koronavirusom, ako bude bilo takve potrebe.

Brnabić je rekla da ne treba praviti zalihe a da će Vlada "uraditi sve" da ne bude nestašica, i da se svaki dan održavaju sastanci sa trgovinskim lancima koji su dobro snabdeveni.

Nema mesta panici, biće svega dovoljno. Naša privreda radi skoro pa normalno, osim sektora turizma i hotelijerstva koji je pogodjen širom zemljine kugle. Infrastrukturni projekti se rade, ulažemo još 24 milijarde da otklonimo efekte koje ćemo sigurno imati", rekla je Brnabić.

Ona je rekla da je napravljena posebna grupa pri Ministarstvu za zaštitu životne sredine za ubrzavanje procedure oko proizvodnje diocida koji je potreban za pravljenje dizinfekcionih sredstava i zaštitnih maski.

"U ovom trenutku naša privreda se dobro drži i mi ćemo se truditi da kupimo svaki dan za našu privredu i ekonomiju. Što mi više odlažemo u Republici Srbiji biće nam lakše da posle nadoknadjujemo. Cela strategija onoga što danas radimo je da to prolongiramo, da se borimo svaki dan, da drzimo pod kontrolom broj zaraženih a da naša privreda radi što više nesmetano", kazala je Brnabić.

Predsednica Vlade je rekla i da je pojačan nadzor na graničnim prelazima a da migranti koji ulaze u Srbiju prolaze kroz 14 dana karantina.

"Pratimo situaciju iz minuta u minut. Jako je važno da nema panike i da postoji solidarnost sa svim gradjanima", kazala je Brnabić.

Ona je kasnije na konferenciji za novinare izjavila da je odlučeno da se zabrani publika na fudbalskim utakmicama.

"Mislim da je stav naših stručnjaka da je ovo više psihološki važno nego što ima nekog stručnog opravdanja, jer su to manifestacije na otvorenom. Dakle samo psihološki razlozi i preventiva", rekla je ona.


 

Napiši komentar: