Španija otkazala nastup Plasida Dominga

Cetvrtak , 2020-02-27 | 17:14:59
Španija je danas otkazala učešće čuvenog pevača Plasida Dominga na jednom dogadjaju, pošto je on priznao "svoju odgovornost" u vezi sa optužbama za seksualno uznemiravanje.

Domingo je zbog tih optužbi već morao da odustane od svoje karijere u SAD, a sada je pogodjen i u svojoj rodnoj Španiji.

"Do sada je situacija bila drugačija postojala je pretpostavka nevinosti", rekao je novinarima španski ministar kulture Hose Manuel Rodriges Uribes.

"Medjutim u trenutku kada on kaže da se desilo to što se desilo oko ozbiljnih dogadjaja koje se tiču brojnih žena odlučili smo da nema mesta da se održi njegov nastup", rekao je ministar.

Nacionalni institut scenske umetnosti i muzike (Inaem) koji zavisi od ministarstva saopštio je da otkazuje učestvovanje umetnika u predstavi Luisa Feranda 14. i 15. maja u Nacionalnom teatru Zarzuela "iz solidarnosti sa pogodjenim ženama".

U madridskom teatru gde je on imao svoje početke pre 50 godina, spektakl će biti održan ali bez njega.

Od izbijanja skandala u avgustu u SAD ni jedna opera u Španiji još nije otkazala nastup čuvenog madridskog tenora koji je postao bariton.

Do sada on je imao status nacionalnog kulturnog blaga Španije, gde je više pevačica koje su pevale sa njim stalo u njegovu odbranu.

Posle višemesečnog odbacivanja optužbi, 79-ogodišnji umetnik juče se u saopštenju izvinio ženama koje su ga optužile za seksualno uznemiravanje u SAD i rekao da mu je "iskreno žao za nanetu patnju". Njega je u SAD oko 20 žena optužilo za seksualno uznemiravanje.

"Želim da one znaju da mi je iskreno žao za patnju koju sam im naneo. Prihvatam odgovornost za svoja dela", rekao je Domingo.

Više žena optužilo je slavnog Dominga za pokušaje da ih natera na seksualne odnose nudeći im uloge. Neke žene su navele da su se zbog Domingovih neprimerenih komentara osećale neprijatno, a više desetina ljudi iz sveta opere je reklo da su bili svedoci neprikladnog ponašanja čuvenog pevača prema mladjim ženama.

Domingo je u oktobru napustio upravu Opere Los Andjelesa na čijem je čelu bio od 2003. Potom je odbio nastup u Metropoliten operi u Njujorku, dok su mnoge američke opere otkazale njegove nastupe. Medjutim, nastavio je nastupe u Evropi.

On je nastavio da nastupa u Evropi gde ima najavljene nastupe u Hamburgu, Moskvi, Beču, Veroni i Londonu.

Kraljevski teatar u Madridu (Teatro Real) saopštio je juče za Frans pres da se zadržava program sa Domingom u Travijati u maju.

Uprava opere u Valensiji na jugu, gde je umetnik primljen ovacijama u decembru, saopštila je da će preispitati potencijalne posledice novih informacija.
 

Napiši komentar: