Umro nemački reditelj Jozef Vilsmajer

Cetvrtak , 2020-02-13 | 16:36:09
Nemački reditelj Jozef Vilsmajer čiji je upečatljiv prikaz Staljingradske bitke pokazao strahote rata novoj generaciji umro je u 82. godini, potvrdio je danas njegov agenti.
Vilsmajer je umro juče, mirno u svom domu u Bavarskoj, rekao je agent.
Vilsmajerov film iz 1993. godine "Stalijngrad" prikazao je tešku sudbinu grupe vojnika Vermahta koji su poslati na istočni front 1942. u borbi protiv Sovjetske vojske. U višemesečnoj opsadi grada umrlo je više miliona vojnika i civila i ona je označila prekretnicu za nacističku Nemačku u Drugom svetskom ratu.
Rodjen 1939. u Minhemnu Vilsmajer je studirao muziku i radio kao tehničar pre nego što je ušao u svet filma početkom 1960-ih gde je kasnije postao poznat kao snimatelj za nemačku televiziju. Njegov rediteljski početak je bio 1988. sa filmom "Herbstmilch" (Jesenje Mleko) priči o bavarskoj seljanci koja je postala hit u bioskopima u Nemačkoj.
Mnogi njegovi filmovi bavili su se turbulentnim periodima nemačke istorije, često iz perspektive običnih ljudi, sa izuzetkom filma Marlena (2000) o životu glumice i pevačice Marlene Ditrih.
Vilsmajer ostavlja za sobom tri ćerke. Njegova druga supruga češka glumica i rediteljka Dana Vavrova umrla je 2009.


 

Napiši komentar: