Počela sa radom stanica za merenje kvaliteta vazduha

Ponedeljak , 2020-02-10 | 16:23:04

Merna stanica za određivanje nivoa kvaliteta vazduha počela je danas sa radom u Novom Pazaru, a žitelji ovog grada sada u svakom trenutku na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine mogu proveriti da li je vazduh zagađen.


Direktor Agencije, koja je finansirala nabavku stanice, Filip Radović kazao je prilikom svečanog puštanja u rad da će podaci iz svakodnevnog monitorniga moći da se koriste za identifikaciju problema, njegovo kontrolisanje i rešavanje.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je merna stanica postavljena na Rekreacionom centru, mestu na kojem mladi provode najviše vremena.

“Želimo bolju životnu sredinu za naše građane. Jedan od projekata ka ostvarenju tog cilja je izmeštanje Gradske toplane i obezbeđivanje grejanja na biomasu. Prošle godine fokusirali smo se na ozelenjavanje površina zbog čega smo obezbedili 10.000 sadnica”, poručio je Biševac.

Prvog dana rada merna stanica je pokazala da je vazduh u Novom Pazaru zagađen česticama PM10 kojih je bilo višestruko više od dozvoljenih 50 mikrograma u kubnom metru.

Te PM10 čestice zapravo predstavljaju prašinu manju od 10 mikrometara koja je nastala od dima, čađi, kiseline i teških metala. Glavni izvori PM10 čestica su grejanje, saobraćaj i industrija.

Nivoi drugog zagađivača, sumpor dioksida (SO2) bili su ispod granice dozvoljenog.

Merna stanica u Novom Pazaru meriće i nivoe azot oksida, ozona i čestica PM2,5.

N. Kočović


 

Napiši komentar: