Zukorlić: Nacionalni saveti da ne odlučuju o manjinskim izbornim listama

Petak , 2020-01-31 | 11:57:13

Predsednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić pozvao je danas vladajuću većinu u Skupštini Srbije da povuče inicijativu za izmenu izbornog zakona, koja se tiče manjinskih stranaka, kako bi se preformulisala i kako bi se otklonio prostor za njenu zloupotebu.


"Predlog da se uvede obaveza da manjinska lista mora da dobije odredjenu potvrdu nacionalnog saveta je neprihvatljiva i u suporotnosti je sa ustavnim odredbama. Nacionalni saveti predstavljaju pomoćno, ali i političko telo. To znači da će ono moći da odlučuje o konkurentskom političkom faktoru", izjavio je Zukorlić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Naveo je da je bitno da bude razumevanja Srpske napredne stranke, koja je predlagač tih promena, da predlog bude povučen i preformulisan.

"Slažem se da treba da postoji način da se utvrdi ko je manjinska lista, s obzirom na to da smo imali zloupotrebe. Prema ovom predlogu, bošnjačka lista treba da traži od Bošnjačkog nacionalnog saveta, od Sulejmana Ugljanina, da kaže da li su one manjinske. To je nonsens jer nema smisla nekome dati takvu 'batinu', nekome ko će je sigurno iskoristiti za obračun", kazao je on.

Dodao je da proveru treba da vrši Republička izborna komisija (RIK) koja je, kako je naveo, i inače nadležna da se bavi proverama koje se tiču izbora.

Zukorlić je predložio unapredjenje manjinskih prava u pogledu izbora i uvećanja broja zastupnika manjina u Skupštini jer, kako tvrdi, 30 odsto gradjana Srbije čine manjine, te postoji disproporcija u njihovoj zastupljenosti u parlamentu.

"Pet odsto poslanika dolaze sa manjinskih lista, a to nije adekvatna zastupljenost. Treba razmišljati da propisima dobijemo zagarantovane predstavnike nacionalnih manjina, a to je iskustvo nekih drugih zemalja", obrazložio je Zukorlić.

Rekao je da će njegova stranka i ostale manjinske partije iskoristiti sve pravne mehanizme i amandmane te ponuditi drugu formulaciju kako bi "manjkavost" bila otklonjena.


 

Napiši komentar: