Priboj šampioni bezgotovinskog plaćanja

Cetvrtak , 2020-01-23 | 13:34:10

Opština Priboj osvojila je prvo mesto na takmičenju Šampioni bezgotovinskog plaćanja i dobiće dečje igralište u vrednosti 20.000 evra, objavljeno je danas.


U takmkičenju koje su od 1. jula do 31. decembra 2019. organizovali Kancelarija Vlade Srbije za IT i eUpravu i Nacionalna alijansa za lokali ekonomski razvoj (NALED) učestvovalo je 60 opština i gradova u Srbiji.

Njihovi građani su tokom šest meseci bezgotovinski platili 13.560 taksi, naknada i poreza u iznosu od 21,6 miliona dinara. Time su uštedeli i do 500 dana odlazaka na šaltere banaka i pošta kako bi doneli uplatnice kao dokaz o uplati nameta.

Građani Priboja su najviše koristili kartice prilikom plaćanja na šalteru opštinske uprave, a drugo mesto zauzela je Crna Trava, zatim slede Irig, Sombor, Vranje, Pančevo, Šabac, Novi Sad, Žabalj i Leskovac.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović naveo je da su najznačajniji rezultati tog takmičenja uspostavljanje novog sistema i infrastrukture elektronske uprave.

"U periodu od šest meseci uspeli smo da instaliramo preko 200 POS terminala na šalterima, na kojima smo uspeli da obezbedimo najniže provizije za plaćanje naknada, taksi i porezi. Rezultat ove akcije je i mera koja je u skladu sa Nacionalnim akcionim planom za suzbijanje sive ekonomije, a to je korišćenje bezgotovinskog načina plaćanja", objasnio je Jovanović.

On je rekao i da može da se očekuje da će do kraja aprila u gradovima, opštinama i šalterima jedinica lokalnih samouprava biti instalirano više od 500 POS terminala.

Potpredsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević kazao je da u Srbiji ima 8,5 miliona platnih kartica, ali da je od toga aktivno 4,5 miliona, kao i da postoji 90.000 POS terminala, što je 2,5 puta manje od evropskog proseka.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je bezgotovinsko plaćanje u uslužnim centrima samo jedna od mogućnosti koja se za gradjane i privredu uvodu reformom javne uprave.

"Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nastavlja podršku gradovima i opštinama u uvodjenju Jedinstvenog upravnog mesta, kako bi građani dolaskom na jedno mesto mogli da završe sve poslove koje imaju sa upravom", naveo je Ružić.

Najavio je da će ove godine prvi put u okviru Fonda za lokal biti pokrenuta nagradu za gradove i opštine koji su se istakli kao najbolji primeri dobre uprave.


 

Napiši komentar: