U eksploziji bombe u džamiji u Pakistanu ubijeno 13 osoba

Petak , 2020-01-10 | 21:38:36
Visoki policijski zvaničnik i najmanje 12 civila ubijeno je danas u eksploziji bombe u džamiji u jugozapadnom Pakistanu za vreme molitve, javila je policija.

U eksploziji u džamiji u Keti, glavnom gradu provincije Balučistan, ranjeno je 15 vernika, rekao je šef gradske policije Abdur Razak Čima.

Nekoliko povredjenih su u kritičnom stanju i bolnički zvaničnici strahuju da bi broj mrtvih mogao još da raste.

Veruje se da je meta napada ubijeni policijski zvaničnik, ali vlasti i dalje istražuju, rekao je drugi polikcijski zvaničnik Mohamed Adžmal.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za bombaški napad.

Napad je izveden samo nekoliko dana pošto je eksplozija bombe pored puta u Keti pogodila vozilo paravojne jedinice, kada su ubijena dva njihova pripadnika. Za taj napad koji se dogodio u utorak, odgovornost je preuzela grupa Hizbul Ahrar, ogranak pakistanskih talibana.

U maju prošle godine u bombaškom napadu u džamiji u Keti poginulo je dvoje ljudi, a 28 je povredjeno. U avgustu je snažna bomba ekspoldirala u džamiji tokom molitve petkom u predgradju  Kete.

Iako su za takve napade često odgovorni pakistanski ekstremisti, u provinciji Balučistan takodje se vodi pobuna separatista koji traže veću autonomiju i veći udeo u prirodnim resursima regiona.

Pakistanski premijer Imran Kan, kao i premijer provincije Balučistan Džam Kamal Kan, osudili su napad. Pakistanska vojska je u saopštenju navela da su vojsci na mestu napada da pomognu civilnim vlastima.

Avganistanski talibani su dosta prisutni u Keti. Provincija Balučistan deli dugu granicu sa Avganistanom i Iranom. Pakistanska vlada tvrdi da su ugušili pobunu ali nasilje se nastavlja.
 

Napiši komentar: