Okončan protest navijača ispred Ambasade Crne Gore u Beogradu. Protesti širom Crne Gore

Petak , 2020-01-03 | 11:58:06
Stotine navijača su se večeras razišle posle protesta ispred Ambasade Crne Gore u centru Beograda.

Posle košarkaške utakmice na kojoj je Crvena zvezda pobedila Bajern iz Minhena u "Štark areni" u Novom Beogradu, masovno su došli ispred poslovne višespratnice u kojoj je i Ambasada u Knez Mihailovoj ulici i protestovali zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori.

Pozvali su ostale navijačke grupe da im se pridruže i 17. januara se okupe na protestu koji najavljuju neki od njih.

Primećeni su pripadnici policije u civilu, dok uniformisanih nije bilo.

Navijači su ispred zgrade u kojoj su na višim spratovima prostorije Ambasade, ispaljivali pirotehniku, gadjajući više puta raketama za vatromet zastavu Crne Gore koja se nalazi na najvišem spratu zgrade.

Nosili su plakat-zastavu s likom Njegoša, a pred odlazak su u ulaz zgrade u kojoj je Ambasada nagurali transparent na kojem se pretpostavlja da piše "Crna Gora i Srbija - jedna familija", ali policija nije dopustila da se pridje i vidi da li je to taj transparent koji je bio istaknut na tribini tokom utakmice.

Širom Crne Gore hiljade vernika i drugih gradjana protestovale i večeras

Širom Crne Gore hiljade vernika Srpske pravoslavne crkve (SPC) i drugih gradjana i večeras su protestovale zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti kojim se, kako smatraju, ugrožavaju prava SPC i Srba.

U hramovima SPC širom Crne Gore gradjani se okupljaju svake večeri, kako bi iskazali protivljenje nedavno usvojenom zakonu.

Protestne povorke su večeras protekle mirno.

Više hiljada gradjana okupilo se na litiji u Podgorici. U Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja prethodno je služen moleban nakon čega su u povorci prošli korz grad.

Sveštenik Nikola Pejović kazao je da neće govoriti o Zakonu, ali da ga "boli što poslednjih dana govore da je narod zaveden i da ne zna zašto se okuplja".

Kazao je da mu je "krivo samo što su neki koji su glasali za Zakon, ranijih godina dolazili upravo u crkvu, celivali mošti i pripremali se za Božić", a potom su, glasajući za Zakon, "one noći pljunuli na taj celiv", kazao je on.

U Beranama se na protestnoj litiji od centra grada do tri kilometra udaljenog Manastira Djurdjevi stupovi okupio do sada rekordan broj gradjana, prenele su "Vijesti".

Gradjani su se potom mirno razišli.

Litija koja je večeras išla ulicama Bijelog Polja okupila je više hiljada vernika, koji su još jednom izrazili protest zbog izglasavanja Zakona o slobodi veroispovesti.

"Svi smo mi predstavnici Svetog Vasilija Ostroškog", poručio je protosindjel Sergije, namesnik Manastira Ostrog, u govoru na gradskom trgu u Nikšiću. I večeras je povorka vernika, nakon molebana u hramu Sv. Vasilija Ostroškog, pratila sveštenike ulicama grada.

Episkop Mileševske eparhije Atanasije služio je večeras moleban u Crkvi Svete Petke u Pljevljima. Atanasije je predvodio litiju ulicama grada, na kojoj je bilo nekoliko hiljada gradjana. Ovo je prvi put od kada je usvojen Zakon o slobodi veroispovesti da je episkop mileševski služio moleban i predvodio litiju.  

"Put kojim smo krenuli u odbranu svetinja je naše zaveštanje svojim precima i potomcima. Vlastima otvoreno i nedvosmisleno poručujemo da ni u jednom momentu ne pomisle da ćemo odstupiti sa ovog svetog puta, da se urazume, povuku sporni zakon i dozvole nam da u miru i bratskoj slozi i ljubavi proslavimo rodjenje Bogomladenca Hrista", rekao je on.

Protestne povorke su organizovane i u Plužinama, Baru, Žabjaku, Herceg Novom.
 

Napiši komentar: