Novopazarska policija izrekla 280 hitnih mera udaljenja nasilnika

Utorak , 2019-12-03 | 12:39:00

Novopazarska policija je do kraja oktobra ove godine, prema Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici, izrekla ukupno 280 mera udaljenja nasilnika iz stana i zabrane kontaktiranja žrtve, saznaje radio Sto plus.


Našem radiju je u policiji precizirano da je na teritoriji koju pokriva ova Policijska uprava, od 1. januara do 31. oktobra, izrečeno 195 hitnih mera zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj i 85 hitnih mera privremeno udaljenje učinioca iz stana.

Prema podacima iz policije, ove godine je izrečeno znatno manje mera kojima se sprečava nasilje u porodici u odnosu na prošlu godinu, kada je za 10 meseci izrečeno ukupno 359 mera udaljenja nasilnika iz stana i zabrane kontaktiranja žrtve.

Policija je u tom periodu izrekla 252 hitne mere zabrane učiniocu da kontaktira žrtvu nasilja i prilazi joj i 107 hitnih mera privremeno udaljenje učinioca iz stana.

Nasilnici su ove godine prekršili 31, a prošle 26 izrečenih mera.

Žrtve nasilja u porodici su se osnažile da prijave nasilnike, pa su tako, po nalogu nadležnih tužilaštava, do kraja oktobra ove godine podnete 63 krivične prijave za krivično delo nasilje u porodici, a prošle godine 62.

Primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici počela je 1. juna 2017. godine, a on je omogućio da se hitnim merama protiv nasilnika spreči izvršenje nekog krivično dela, kao što su teške povrede i ubistvo.

Hitnu meru izriče policijski službenik nakon procene rizika neposredne opasnosti od nasilja u porodici, na period do 48 sati, a onda se predmet šalje osnovnom javnom tužiocu, koji u najvećem broju slučajeva predlaže Osnovnom sudu da se trajanje hitne mere produži na 30 dana.

Ukoliko nasilnik prekrši hitnu meru, pozove je telefonom, pošalje joj poruku, priđe joj na ulici ili se vrati u stan, Prekršajni sud obično izriče zatvor do 60 dana.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: