UNS: Povlačenje NIN-a akt cenzure, naslovnica loša urednička odluka

Cetvrtak , 2019-11-28 | 14:17:40
Udruženje novinara Srbije (UNS) smatra da je povlačenje današnjeg NIN-a zbog fotografije na naslovnoj strani i njena zamena akt cenzure kojom je izdavač suspendovao pravo uredništva na samostalnost uredjivačke politike, iako izdavač ima pravo da štiti reputaciju svoje kompanije.

U saopštenju, UNS je podsetio da je izdavač NIN-a, kompanija Ringijer Aksel Špringer, saopštila je da je fotografija na naslovnoj strani tog nedeljnika zamenjena s objašnjenjem da je "urednički izbor bio neprikladan, naročito u zemlji u kojoj je ubijen premijer", kao i da će ovaj list sa novom naslovnom stranom biti objavljen što je brže moguće.

"UNS smatra da je objavljivanje prekrojene fotografije na naslovnoj strani NIN-a na kojoj je puška uperena u predsednika Srbije, loša urednička odluka koja može da povredi osećanja čitalaca i javnosti. UNS smatra da su autonomija glavnog urednika i njegovo pravo da vodi samostalnu uredjivačku politiku vrednosti kojima je u Srbiji potrebna veća zaštita nego do sada, iako je jasno da glavni urednici, kao i političari, nisu bezgrešni", dodaje se.

Novi broj NIN-a je na društvenim mrežama u sredu najavljen naslovnicom na kojoj se nalazi predsednik Aleksandar Vučić kako obilazi štandove na Sajmu naoružanja. Fotografija je napravljena iz takvog ugla da je cev puške usmerena pravo u njega, zbog čega su reagovali predstavnici vladajuće koalicije.
 

Napiši komentar: