BNV obeležava Dan Sandžaka

Ponedeljak , 2019-11-18 | 22:47:06

Ovogodišnji dobitnici književne nagrade „Pero Ćamila Sijarića“ su književnici Redžep Nurović i Hajro Ikić, saopšteno je danas iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).


U obrazloženju stručnog žirija se navodi da oni na različite načine neguju senzibilitet poetskog izraza primeren delima dečije književnosti, a nagrada će im biti dodeljena u sredu, 20. novembra, na Dan Sadžaka u okviru Svečane akademije.

BNV u okviru obeležavanja ovog nacionalnog praznika Bošnjaka u Srbiji organizuje niz kulturnih manifestacija.

Ovaj praznik se obeležava u znak sećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.

Program obeležavanja počinje sutra Sandžačkim književnim susretima (SAKS), dok će u sredu, osim polaganja cveća u Pljevljima, na mestu gde je formiran ZAVNOS, biti održana i Svečana akademija.

U petak, 22. novembara, u Prijepolju će biti promovisana knjiga “Pljevaljsko muftijstvo 1930- 1936”, autora Nadira Dacića.

Dan Sandžaka je neradni dan u sandžačkim opštinama, a pored njega bošnjački nacionalni praznici su i 11. maj- Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. jul- Dan sećanja i  28. septembar– Dan Bošnjaka. 

A.Bajrović


 

Napiši komentar: