Novi Pazar i USAID potpisali sporazum o razumevanju

Petak , 2019-11-15 | 17:03:43

Posle Sjenice i Raške, predstavnici Novog Pazara potpisali su danas sporazum o razumevanju sa Američkom agencijom za medjunarodni razvoj (USAID).


Te tri opštine prethodno su usvojile svoje antikorupcijske planove i formirale lokalne antikorupcijske forume (LAF), sa zadatkom da utiču na otklanjanje rizika od korupcije i podižu svest građana o značaju borbe protiv korupcije.

Nedavno osnovani LAF u Novom Pazaru je već imao priliku da reaguje, kada je Gradskom veću preporučio niz mera kako bi budući konkursi lokalne samouprave bili sprovedeni transparentnije i efikasnije.

Direktor misije USAID-a u Srbiji Majk De la Rosa podsetio je da je prema prošlogodišnjem istraživanju, korupcija jedna od glavnih briga gradjana Srbije.

"Verujemo da lokalne samouprave imaju posebno važnu ulogu u borbi protiv korupcije jer su najbliže gradjanima", izjavio je De la Rosa.

Prema njegovim rečima, USAID će nastaviti da pruža pomoć lokalnim samoupravama, nezavisnim nadzornim institucijama i novoosnovanim odeljenjima za suzbijanje korupcije u sudovima i tužilaštvima u okviru svog četvorogodišnjeg Projekta za odgovornu vlast, čiji je ukupni budžet 8,5 miliona dolara.


 

Napiši komentar: