Gradjanska Vojvodina osudila napade na Tviteru na profesora Kišjuhasa

Cetvrtak , 2019-10-31 | 12:32:24
Neformalna koalicija nevladinih organizacija Gradjanska Vojvodina (GV), osudila je danas napad bivšeg direktora Večernjih novosti Ratka Dmitrovića na sociologa i profesora na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Alekseja Kišjuhasa, koji je na društvenoj mreži Tviter za njega napisao da je "antisrbin, psihopata i ustašoid".

Osim toga, Dmitrović je na Tviteru za Kišjuhasa napisao da ga "ne interesuje da li je on Rusin, Madjar, Ukrajinac, Tatar, k***c-palac", već da se pita ko je "tom šovinisti, srbofobu i mentalnom drkadžiji omogućio da obrazuje decu".

Gradjanska Vojvodina je u saopštenju poručila da se Dmitrović se na Tviteru iz nepoznatih razloga potpisuje kao "novinar", jer je prema mišljenju GV on, "režimski portparol i osvedočeni ratni huškač".

U saopštenju se upozorava demokratska javnost u zemlji i inostranstvu da su upravo ti "režimski portparoli" počeli neskriveno da šalju poruke o potrebi "čiščenja" univerziteta u Vojvodini i Srbiji od "nepatriotskih elemenata".

Iz Gradjanske Vojvodine su podsetili javnost na vreme Šešeljevog Zakona o univerzitetu kojim je "izvršena temeljna čistka kritičara Miloševićevog zlikovačkog režima", a upozorili su i da se to vreme može vratiti.

"Mi smo srećni što takvi ljudi obrazuju našu decu i nadamo se da će ih biti više. Jer ništa nije važnije od toga da se mlade generacije obrazuju u skladu sa vrednostima gradjanskog društva, a uprkos nacionalistima koji nam zagorčavaju život već više od 30 godina", navodi se u saopštenju.

Gradjansku Vojvodinu čine Gradjanska akcija Pančevo, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interlkulturalnu komunikaciju, Vojvodjanski gradjanski centar i Centar gradjanskih vrednosti iz Subotice.
 

Napiši komentar: