U SAD podignuta optužnica protiv inženjera Fiata Krajslera

Sreda , 2019-09-25 | 12:00:43
Jedan inženjer italijansko-američke firme "Fiat-Krajsler" u utorak je zvanično optužen u SAD za zaveru radi prevare saveznih vlasti SAD pri merenju zagadjenja izduvnim gasovima iz dizel-motora više od 100.000 vozila "Fiat" i "Krajsler".

Emanuele Palma (40), Italijan koji živi u američkoj saveznoj državi Mičigen, treba da po federalnoj optužnici dodje na sudjenje u Detroitu.

Palma koji je do juna 2016. godine bio direktor jedne od fabrika motora "Fiat-Krajslera", optužen je zbog opremanja motora tako da tokom zvaničnog, državnog testiranja, rade s manje goriva i snage da bi se lažno pokazalo da zagadjuju manje nego što zaista čine.

"Fiat-Krajsler" je ove godine zbog te obmane pristao na poravnanje s federalnim vlastima SAD i s vlastima Kalifornije koje ga je koštalo 650 miliona dolara. To poravnanje se odnosilo samo na prevaru s dizel motorima vozila "Džip Grend Čiroki" i kamioneta "Ram 1.500", proizvedenim od  2014. do 2016. godine.

U drugom takvom slučaju, "Folksvagen" je 2017. godine priznao krivicu zbog sličnog skandala s izduvnim gasovima dizel-motora, i pristao da plati 4,3 milijarde dolara kazne, kao i da milijardama dolara otkupi od vlasnika inkriminisana vozila.


 

Napiši komentar: