Sandžački odbor traži poništenje konkursa za podršku NVO

Petak , 2019-08-23 | 15:17:11

Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda zatražio je danas od lokalne samouprave u Novom Pazaru da poništi konkurs za sufinansiranje projekata koje realizuju udruženja građana “zbog niza nepravilnosti i grubih kršenja procedura”.


Ova nevladina organizacija traži pokretanje novog konkursa, uz primenu i poštovanje svih procedura i pravila, kao i uz punu transparentnost.

“Naša stručna služba, na osnovu opsežne analize, utvrdila je niz nepravilnosti među kojima su najznačajnije: nisu poštovani rokovi koji su navedeni u tekstu konkursa, odluka o formiranju i sastavu komisije nije objavljena na internet stranici grada, kao ni lista vrednovanja i rangiranja prijavljenih projekata. Zbog prethodno navedenog, učesnici konkursa nisu mogli da upute prigovore na neobjavljenu listu vrednovanja i rangiranja“, navodi se u prigovoru Sandžačkog odbora.

Osim toga, navode i da je zaključak Gradskog veća na sajtu objavljen tek nakon 12 dana od usvajanja, nije naveden sastav i kriterijumi komisije po kojima je odlučivala o dodeli sredstava.

Zatražili su i pokretanje postupka utvrđivanja odgovornosti za učinjene propuste, nepoštovanje procedura i netransparentnost rada tokom trajanja ovog konkursa.

Podsećamo da je grad Novi Pazar dodelio pet miliona dinara za sufinansiranje projekata od javnog značaja, koje će 27 nevladinih organizacija realizovati u ovoj godini.

Najviše novca iz gradske kase odobreno je Fondu “Hadži Nadžija Karabegović Agušević” (750.000 dinara), a potom slede humanitarna organizacija “Otvorena ruka” sa 390.000 dinara i KUD mladih “Novi Pazar” sa 350.000 dinara.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: