GIS, prvi zajednički projekat Novog Pazara i Tutina

Sreda , 2019-08-21 | 15:39:33

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednik Opštine Tutin Kenan Hot saglasili su se danas da je uvođenje i razvoj geografskog informacionog sistema (GIS), što je prvi zajednički projekat dve lokalne samouprave, od velikog značaja.


Biševac je rekao da projekat podrazumeva kupovinu opreme i uspostavljanje katastra podzemnih instalacija što će najviše koristiti javnim preduzećima i investitorima.

“Pri izvođenju građevinskih ili infrastrukturnih radova dolaziće do minimalnog oštećenja podzemnih instalacija. Takođe, svi podaci će biti dostupni na internetu pa će budući investitori imati na raspolaganju sve informacije o instalacijama”, poručio je Biševac.

Hot je dodao da će implementacijom GIS-a, u okviru kojeg će biti uvezani podaci 10 institucija, koristi imati i građani, da će se pojedine procedure završavati brže ili koštati manje.

“Tutin će nastaviti da radi na unapređenju saradnje sa Novim Pazarom. Tu su i projekti rekonstrukcije puta i izgradnje gasovoda, radimo i na jezeru Gazivode, a uskoro će početi i izrada studije za zajedničku deponiju”, kazao je Hot.

Projekat razvoja GIS-a u Novom Pazaru i Tutinu sa preko 122.000 evra finansijski je podržala Evropska unija (EU), preko razvojnog programa EU PRO, dok će lokalne samouprave dodati još oko 22.000 evra.

Njime će biti unapređen postojeći i uspostavljen integrisani GIS, dok će analiza prostornih i drugih podataka i izrada specijalizovanih aplikacija omogućiti bolje upravljanje postojećim resursima i njihovu promociju sa ciljem privlačenja investicija.

N. Kočović


 

Napiši komentar: