Prve haubice iz Srbije za jednu zemlju Evropske unije

Ponedeljak , 2019-08-05 | 11:29:16
Kompanija Jugoimport SDPR u svom pogonu u Velikoj Plani u avgustu treba da završi montažu prve baterije od šest samohodnih haubica Nora B-52 za oružane snage Kipra, što je prvi slučaj da se taj proizvod domaće vojne industrije izvozi u zemlju koja je članica Evropske unije, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako navodi taj portal (www.balkansec.net), reč je o ugovoru koji predvidja da se toj ostrvskoj zemlji u istočnom Mediteranu isporuče ukupno 24 haubice Nora B-52, kalibra 155 milimetara, zajedno sa osam lakih oklopnih vozila Miloš, koja služe za artiljerijsko izvidjanje, osmatranje i komandovanje (po dva vozila u svakoj bateriji).

Kipar će tako postati i prva strana zemlja koja će koristi srpsko oklopno vozilo Miloš.

"Izvor je naveo da je reč o poslu koji se po obimu primiče cifri od 50 miliona evra, što je jedan od najvećih ugovora za izvoz borbenih sistema koji je potpisala vojna industrija Srbije.

Kipar će se tako po broju tih haubica izjednačiti sa Unijom Mjanmar, koja je do sada bila najveći pojedinačni korisnik Nore B-52 sa takodje 24 orudja", navodi taj portal.

Dodaje se da je to samo nastavak izvoza artiljerijskih orudja sa ovih prostora na Kipar, s obzirom da je Grčka za potrebe Kipra od 1978. do 1980. godine od tadašnje Jugoslavije kupila 24 višecevna lansera raketa "Plamen", dok je Kipar direktno 1984. godine ugovorio nabavku 72 haubice M-56, kalibra 105 milimetara.

Portal podseća da poreklo projekta Nora B-52 seže u 1980-te godine kada je razvoj te haubice počeo u Vojno-tehničkom institutu u Beogradu a da je, nakon ratova na području bivše Jugoslavije, prvi strani naručilac bila Unija Mjanmar.

Ta zemlja je 2002. godine ugovorila kupovinu 24 orudja koja su uvedena u naoružanje tokom prošle dekade, počev od 2006. godine.

Zatim je jednu bateriju od šest haubica naručila Kenija, dok je u periodu od 2013-2016. godine Bangladeš kupio divizion od 18 Nora B-52.

Za Vojsku Srbije do sada je izradjena jedna baterija od šest haubica koja je ove godine uvedena u naoružanje Mešovite artiljerijske brigade u Nišu.

Nora B-52 je samohodna haubica kalibra 155 milimetara i dometa do 41 kilometar. Ima posadu od pet članova i brzinu paljbe od četiri granate u minuti, uz upotrebu automatskog punjača.


 

Napiši komentar: