Ruski opozicionar Aleksej Navaljni uhapšen u Moskvi

Sreda , 2019-07-24 | 12:03:45
Protivnik Kremlja Aleksej Navaljni izjavio je danas da je uhapšen u Moskvi, usred sve većih protesta zbog isključenja kandidata opozicije za predstojeće lokalne izbore.

Navaljni je u video poruci na Instagramu izjavio da je uhapšen ispred svog doma dok je išao na jutarnje trčanje i dodao da je odveden u policijsku stanicu.

"Ljudi su u pravu kad kažu da sport nije uvek dobar za zdravlje", ironično je rekao Navaljni.

Njegova portparolka Kira Jarmič potvrdila je hapšenje Navaljnog porukom na Tviteru.

Protivnik Kremlja je sinoć pozvao na nove proteste u subotu zbog odbijanja kandidatura opozicije za izbor gradske skupštine Moskve. Ta mera je izazvala talas protesta i nedavno se u centru glavnog grada okupilo oko 20.000 ljudi.

Registracija brojnih kandidata opozicije je prošle nedelje odbijena zvanično zbog nepravilnosti u prikupljanju potpisa podrške.

Ti kandidati, medju kojima ima pristalica i saveznika Navaljnog, smatraju da su te nepravilnosti izmišljene.

Prema zakonu, nezavisni kandidati treba da prikupe potpise oko tri odsto mogućih birača za ove izbore, a to je izmedju 4.500 i 5.000 potpisa.

Opozicija koja je lišena učešća na važnijim izborima, kao što su predsednički, mobilisala se za ove lokalne izbore, u nadi da će moći da utiče na odluke o upravljanju ogromnim budžetom predvidjenim za glavni grad Rusije.
 

Napiši komentar: