Indija otkazala lansiranje sonde na Mesec manje od sat pre poletanja

Ponedeljak , 2019-07-15 | 12:03:01
Indija je danas iz "tehničkih razloga" otkazala lansiranje u svemir svoje druge lunarne misije, i to 56 minuta pre planiranog poletanja, odlažući misiju na neodredjeno vreme.

Indijska svemirska agencija (ISRO) planirala je da letelica Čandrajan 2 poleti sa poligona Sriharikota na jugoistoku zemlje u 2.51 po lokalnom vremenu (23.21 u nedelju po centralnoevropskom vremenu).

"Primećen je tehnički problem u sistemu lansiranja letelice na 56 minuta od planiranog poletanja", navela je agencija na Tviteru i dodala da je iz predostrožnosti lansiranje odloženo a da će novi datum naknadno biti objavljen.

Nju Delhi je odvojio 140 miliona dolara, za ovu ekspediciju koja je trebalo prvobitno da postavi letelicu i pokretni robot na južni pol Meseca. Letelica i pokretni robot treba početkom septembra da slete blizu lunarnog južnog pola, čime bi postale prve svemirske letelice da slete u toj oblasti.

Ekspedicija će tražiti vodu i minerale i meriti potrese na Mesecu izmedju ostalog. Ako bude uspešna Indija će postati četvrta zemlja koja je poslala letelicu na površinu Meseca.
To su uspele da urade samo SAD, Kina i bivši Sovjetski Savez.

Prva indijska lunarna misija 2008. godine  Čandrajan 1, nije sletela na površinu Meseca ali je sprovela prvu i detaljnu potragu za vodom koristeći radare.


 

Napiši komentar: