Šib o projektima, toplani i Akcionom planu za manjine (VIDEO)

Cetvrtak , 2019-07-11 | 10:00:47

Nemački amasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da će se neformalna grupa diplomata “Prijatelji Sandžaka” sastati krajem leta ili početkom jeseni, kada bi mogli da razmene informacije o projektima i političkoj situaciji u regiji.


On je za Sto plus naglasio da su “Prijatelji Sandžaka” neformalna grupa ambasadora zainteresovanih zemalja koja nema striktnu agendu ili program po kojem radi.

“Došao sam u Novi Pazar da bih lično osetio atmosferu i sa zvaničnicima razgovarao o projektima koji su toku”, rekao je Šib.

Ambasador je podsetio na niz projekata koje, pored značajnih sredstava koja izdvaja kroz EU PRO program, Nemačka podržava u Sandžaku.

“Ne bih trenutno mogao da ih nabrojim, ali generalno podržavamo projekte na zapošljavanju mladih ili uvođenju biomase za proizvodnju toplotne energije”, pojasnio je.

Nemački ambasador nije želeo da komentariše opasku da je lokalna samouprava Novog Pazara tek pet godina posle odobrenja kredita nemačke razvojne banke KFW uspela da obezbedi lokaciju za izgradnju nove toplane.

“Kompleksni projekti zahtevaju određeno vreme za planiranje i pripremu uopšte. Koliko sam obavešten, postignut je dogovor između lokalne samouprave, ministarstva i nemačkog partnera i projekat je pokrenut”, dodao je.

Kao poređenje naveo je izgradnju međunarodnog aerodroma u Nemačkoj, “koji još uvek nije otvoren”.

Na pitanje šta misli o incijativi Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) o rešenju statusa Sandžaka, ambasador Šib je rekao da se sastao sa predsednicom Vijeća Jasminom Curić.

“Još jednom nam je predstavljena incijativa i mi smo to primili k znanju”, rekao je Šib.

On je naglasio da u Srbiji postoji zakon i Akcioni plan o pravima i obavezama manjina.

“Evropska Unija je u svojem izveštaju, takođe, pomenula tu temu i iznela stav da Akcioni plan treba da bude sproveden u delo. To je i naš stav”, rekao je nemački diplomata.

Povodom godišnjice zločina u Srebrenici, on je naglasio da Nemačka nesporno smatra da se radi o genocidu i da su ga kao takvog kvalifikovali Haški tribunal i Međunarodni sud pravde.

“Masakr u Srebrenici je jedan od najgnusnijih zločina 20. veka. Stav Nemačke, ali i ostalih članica EU, je da se radi o genocidu. Očekujemo od Srbije da zauzme isti taj stav”, poručio je Šib.

Kako je najavljeno iz gradske uprave, Šib će danas obići Pazarski bazar rukotvorina, osnovan u okviru realizacije projekta razvoja socijalnog preduzetništva.

I.Slezović


 

Napiši komentar: