Četvrtina budžeta otišla na plate, ni dinar u uređenje reka i zaštitu od požara

Utorak , 2019-07-09 | 12:40:30

Gotovo četvrtina budžeta Novog Pazara za 2018. godinu, oko 668 miliona dinara, utrošena je na plate i doprinose zaposlenih u lokalnoj samoupravi, dok je za izgradnju infrastrukture utrošeno upola manje (292 miliona), pokazuje završni račun budžeta.


Treće na listi rashoda je finansiranje rada Predškolske ustanove “Mladost” koja je iz gradske kase dobila 252 miliona dinara, a slede izdvajanja za obrazovanje (244,5 miliona), sport (170 miliona) i kulturu i informisanje (156 miliona).

Najviše novca namenjenog obrazovanju dobile su osnovne škole “Bratstvo” (blizu 28 miliona dinara, 99 odsto planiranih sredstava) i “Vuk Karadžić” (27,2 miliona dinara, 97 odsto obećanog novca).

Izvršenje budžeta za srednje škole je bilo iznad 90 odsto, a najviše je izdvojeno za Školu za dizajn – 17,8 miliona dinara.

Najmanje novca dobila je Osnovna škola “Đura Jakšić” u Trnavi - 3,7 miliona dinara, što je tek dve trećine planiranih prihoda iz gradske kase.

Bitne stavke među rashodima bila su i izdvajanja za održavanje javne higijene (138 miliona dinara), rasvetu (125 miliona dinara) i otplatu duga (70 miliona dinara).

Među programima za koje lokalna samouprava Novog Pazara prošle godine nije utrošila ni dinar su uređenje rečnih korita i protivpožarna zaštita (za oba planirano po milion dinara), mobilni protivpoplavni sistemi, akcioni plan za bezbednost grada i podrška osobama sa invaliditetom (planirano po 500.000 dinara).

Na uređenju korita reka prethodnih godina se radilo, ali sredstvima koja su “Srbijavode” obezbedile kreditom Svetske banke.

Niska stopa izvršenja budžeta bila je i za izgradnju kanalizacione mreže u šta je utrošeno šest od planiranih 20 miliona dinara, odnosno manje od trećine.

Gradska kasa Novog Pazara u 2018. godini najviše se napunila transferima sa republičkog nivoa koji su iznosili 816 miliona dinara (gotovo trećina svih prihoda) i bili su za 120 miliona dinara veći nego što je planirano budžetom.

Iako se od poreza na dohodak slilo 100 miliona dinara manje od planiranog, sa 702 miliona dinara to je drugi najveći izvor prihoda lokalne samouprave, dok je na trećem mestu porez na imovinu sa 351 milion dinara.

N. Kočović


 

 • user thumb
  Elvedin

  Plate se daju poslusnim partijskim kadrovima na izmisljenim administrativnim radnim mestima, zbog toga prva stvar koju moramo da uradimo je da se izborimo protiv partijskih kadrova, da umesto njih dodju strucni ljudi, bez obzira kojoj stranci pripadaju ili ne pripadaju.

 • user thumb
  Stručnjak

  Tri žene tri života su izgubljena u požaru izgorele i nikom ništa sram vaa bilo šta bi sa zgradama i hidrantima šta bi sa upravnicima zgrada za koje radnike za neradnike dajete plate od usta gradjana grad smrdi od prljavštine i smeća

 • user thumb
  Beli

  Sta kaze Dr.Mr. Bacevac "donijeli smo razvojni budzet???" E sram te bilo sta radite sa nasim parama. Nase pare trosite za plate svojih glasaca i njihovih porodica. Mi vam kupujemo glasove a da prodjemo ne mozemo ulicom.

Napiši komentar: