Radioaktivni gromobrani čekaju tender

Utorak , 2019-06-18 | 12:26:17

Radioaktivni gromobrani i dalje se nalaze na četiri objekta u Novom Pazaru, od kojih su tri stambene zgrade, iako je 2009. godine Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja bilo naloženo njihovo uklanjanje, a u maju 2014. istekao poslednji rok za obavljanje tog posla.


Radioaktivni gromobrani postavljani su u periodu od šezdesetih do osamdesetih godina prošlog veka. Smatralo se da su veoma efikasno sredstvo za odbranu od udara groma.

Prema mišljenju stručnjaka, ovi izvori zračenja nisu opasni po zdravlje ljudi i okolinu ako se nalaze na krovovima i stubovima, međutim, ukoliko su fizički oštećeni i nakrivljeni, mogu predstavljati opasnost po građane i izazvati kontaminaciju životne sredine.

Prema nezvaničnim saznanjima radija Sto plus, radioaktivni gromobrani nalaze se na krovovima dve stambene zgrade u blizini Autobuske stanice, jedne u centru Novog Pazara, dok se jedan nalazi na industrijskom objektu u naselju Šestovo.

Iako su Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja stanari bili obavezni da uklone gromobrane, taj posao finansiraće lokalna samouprava Novog Pazara koja je u te svrhe budžetom za 2019. godinu planirala 1,2 miliona dinara.

Član Gradskog veća zadužen za zaštitu životne sredine Esad Fazlić kazao je da je za uklanjanje jednog, što uključuje izradu dokumentacije, skidanje i skladištenje, ali i postavljanje novog gromobrana, potrebno oko 3.000 evra.

"Zamena starih gromobrana je skup posao, ali ga je neophodno što pre obaviti. Grad Novi Pazar će uskoro raspisati javnu nabavku za odabir ovlašćene organizacije za demontažu gromobrana, kako bismo ispunili zakonsku obavezu, ali i poboljšali kvalitet života naših sugrađana koji žive u tim zgradama", rekao je Fazlić.

On je dodao da četiri radiokativna gromobrana na teritoriji Novog Pazara ne predstavljaju opasnost po žitelje ovog grada, da se redovno prati njihovo stanje, kao i da nisu oštećeni.

"Radi naših sugrađana moram reći da gromobrani u uspravnom položaju, u kome se nalaze od momenta kada su postavljeni, nisu opasni po ljude. Oni postaju opasni tek u slučajevima kada se nakrive, odnosno, kada noseće sajle popuste ili kada neovlašćena ili nestručna lica dođu u dodir sa radioaktivnim materijalom", istakao je Fazlić.

Procenjuje se da je na teritoriji Srbije postavljeno oko 3.400 radioaktivnih gromobrana, a da ih je u zakonskom roku, do maja 2014. godine, uklonjeno 2.600. Sada ih najviše ima na zgradama propalih kompanija i poljoprivrednim objektima, dok su sa javnih objekata, škola, bolnica i vrtića, uklonjeni.

Manji broj, što i pokazuje slučaj Novog Pazara, se i dalje nalazi na krovovima stambenih zgrada.

N. Kočović


 

Napiši komentar: