Samoopredeljenje traži Džudžovu ostavku

Ponedeljak , 2019-06-17 | 15:20:14

Izborna lista “Samoopredeljenje” donela je danas odluku kojom zahteva od predsednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esada Džudža da podnese hitnu i neopozivu ostavku i vrati mandat većnika ovoj listi u najkraćem mogućem vremenskom roku.


Predsednik Upravnog odbora ove liste Ahmedin Škrijelj rekao je na konferenciji za novinare da će Džudžovom ostavkom biti onemogućene neprijateljske namere vladajućeg Vučićevog režima.

“Od uspostavljanja novog saziva BNV srpski državni organi pokušavaju da ga stave u službu aktuelnog Vučićevog režima. Svaki legitiman zahtev ili inicijativu od značaja za bošnjački narod osuđuju pretećim tonom radi zastrašivanja bošnjačkog naroda sa vrlo jasnim ciljem da uvedu privremene mere u BNV i time suspenduju izbornu volju građana Sandžaka. Konstatujemo da je Džudžo svojim ponašanjem aktivno uključen u taj proces“, rekao je Škrijelj.

On je ponovio stav da je specijalni status Sandžaka efikasno rešenje političkih i teritorijalnih sporova između susjednih država i naroda i da predstavlja projekat od šireg međunarodnog značaja u procesu evropskih i NATO integracija zemalja Zapadnog Balkana.

“Specijalni status Sandžaka je utvrđen kao model za autonomiju Sandžaka koji ima međunarodne garancije. Posetili smo BNV u Crnoj Gori i dogovorili dinamiku realizacije sporazuma dva Vijeća na pitanjima od zajedničkog interesa, a u skladu sa odredbama Evropske okvirne konvencije o prekograničnoj saradnji između teritorijalnih zajednica ili vlasti“, rekao je Škrijelj.

On je dodao da je ova lista danas usvojila odluku da se 28. septembar proglasi Danom Bošnjaka, u skladu sa zakonom, te da će taj predlog biti uvršten u dnevni red prve naredne sednice BNV.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: