Promocija 53. Bitefa u Briselu: Belgijske predstave otvaraju i zatvaraju ovogodišnji festival

Sreda , 2019-06-12 | 12:36:34
U Flamanskom institutu za kulturu Kunstenpunt u Briselu danas je održana centralna medjunarodna promocija 53. Bitefa na kome će učestvovati i dve predstave belgijskih i vodećih evropskih umetnika, reditelja Mila Raua i koreografa plesne kompanije Ultima vez Sepa Bajensa.

Ovogodišnji Bitef biće otvoren Rauovom predstavom Orest u Mosulu 18. septembra a zatvoren 25. septembra Bajensovom predstavom Pozvani, najavio je umetnički direktor festivala Ivan Medenica i istakao da su te dve predstave noseće i za tematsku/društvenu i za umetničku liniju koncepta 53. Bitefa.

Prema rečima Medenice, tematska linija 53. Bitefa je sveopšti raspad, entropija zajednice/društva u savremenom svetu, te ispitivanje mogućnosti njene obnove.

"Glavni program Bitefa opisuje luk od predstava koje tematizuju raspad prevashodno političke zajednice (ali i porodice, i ljubavnih/partnerskih odnosa) do onih koje pokušavaju da ponude alternativu", rekao je Medenica i istakao da se ta alternativa svodi na obnovu humanističkih vrednosti.

Noseća predstava tog dela Bitefa je je Rauov Orest u Mosulu radjen po Eshilovoj Orestiji.

Medenica je na promociji Bitefa rekao i da će umetnička linija koja je, pored tematske, uvek noseća osovina glavnog programa, na 53. Bitefu biti tzv. "imerzivno pozorište" - ono u kojem se briše razlika izmedju scene i gledališta, izvodjača i gledalaca, u kojima publika "uranja" u svet scene.

"Jedna pretpostavka koju želimo da ispitamo na 53. Bitefu jeste da li sama forma imerzivnog teatra, to što izvodjači i gledaoci grade zajedničke prostorne, telesne i energetske odnose i situacije, može da bude alternativa društvu/zajednici baziranoj na sebičnosti, nesolidarnosti, nasilju...", rekao je Medenica.

U tom delu programa noseća je predstava Pozvani Sepe Bajensa u produkciji čuvene kompanije Ultima vez iz Brisela u kojoj, kako je rekao Medenica, gotovo do kraja predstave ne znamo ko su sve izvodjači.

"Shvatamo da je neko izvodjač tek kad nama ili drugome pridje, pogleda u oči, pruži ruku i pozove da zajedno… ležimo, pravimo različite prostorno-koreografske konfiguracije i tako se oslobadjamo stega, iskušavamo odnose poverenja, solidarnosti, podrške, kolektivnog rada, tj. kreacije", objasnio je Medenica.

Autor predstave Pozvani, koreograf Bajens, rekao je na skupu da se na njegovim predstavama na bini ponekad nadje i 150 ljudi iako izvodjača zapravo ima samo 15 i to starosti od 12 do 95 godina.

Bajens je kazao da mu je cilj da izbriše razdaljinu izmedju izvodjača i publike, "da postepno grade zajednicu" i u krajnjem da se "pozorište vrati ljudima".

Preko video bima skupu se obratio i Milo Rau koji je istakao zadovoljstvo što će ove godine biti na Bitefu.

Umetnički direktor Bitefa rekao je i da će publika u okviru glavnog programa moći da vidi predstave iz zemalja van Evrope, najkvalitetnija domaća i regionalna ostvarenja, ali i, tradicionalno, produkcije vodećih evropskih pozorišta.

Inače, predstave iz Belgije poslednjih godina su, sudeći prema oceni publike i stručne javnosti, ali i po interesovanju medija, bila medju najzapaženijima.

Medenica se na skupu našalio da su belgijske predstave toliko dobre da su mogle da popune i ceo festival.

Skupu su prisustvovali i predstavnici evropskih pozorišnih mreža Medjunarodne mreže za savremene izvodjačke umetnosti (IETM) i Evropske asocijacije festivala (EFA), kao i ambasadorka Srbije u Briselu Marina Jovićević.

Za 52 godine Bitefa, od 1967. do 2018, odigrano je više od 700 predstava od toga 18 belgijskih.
 

Napiši komentar: