Srbija uskoro dobija dečijeg ombudsmana

Sreda , 2019-05-29 | 17:52:14
Javna rasprava, povodom Zakona o zaštiti prava deteta i uspostavljanja zaštitnika prava deteta - dečijeg ombudsmana, počeće 5. juna u Skupštini Srbije, najavio je danas posebni savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević.

Nakon Beograda, javna rasprava biće održana i u Novom Sadu, Кragujevcu, Novom Pazaru i Nišu, kazao je Vulević prilikom predstavljanja rezultata studije o negativnim iskustvima u detinjstvu u Srbiji, koje je sproveo UNICEF uz pomoć psihologa sa Filozofskog fakulteta i Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu.

On je podsetio da Srbija 12 godina pokušava da uvede u sistem sveobuhvatni Zakon o pravima deteta i službu dečijeg ombudsmana.

"Osnovni zadatak državnih institucija Srbije jeste da kroz normativno pravnu delatnost podstiču i stvaraju osnovu za pravilno funkcionisanje porodice. U poslednje dve godine, na osnovu ranijih istraživanja, preduzeli smo odredjene mere kako bismo stvorili uslove za prevenciju i bolju zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja", naveo je Vulević.

Dodao je da je, iako su ostale još formalno pravne procedure usvajanja akata, Ministarstvo do sada uspelo da sprovede Strategiju za zaštitu dece od nasilja, Akcioni plan za sprovodjenje strategije 2018/2020, uradilo je Opšti protokol za zaštitu dece žrtava nasilja, a pokrenulo je i postupak izrade novog Akcionog plana za decu.

Vulević je istakao i da je uradjena radna verzija Zakona o izmenama i dopunama porodičnog zakona, koja u jednom delu afirmiše i definiše odredjena prava deteta.

Кako je rekao, nove mere nisu usmerene na kažnjavanje roditelja, već je Ministarstvo, kroz preventivni nadzor, što je i obaveza države, dobrovoljno omogućilo roditeljima, da kroz posebne programe i dostupnost posebnim znanjima i veštinama, nauče nenasilne metode vaspitanje deteta.

Naveo je i da je preporuka Кomiteta za prava deteta Ujedinjenih nacija izričita zabrana fizičkog kažnjavanja dece i upotreba sile kao načina vaspitnog sredstva.

"Vaspitanje dece počinje od rodjenja. Ako koristimo silu kao vaspitno sredstvo naša deca se uče jednom modelu u kasnijem životnom dobu, koji podrazumeva da svaki konflikt mogu da reše kroz upotrebu sile, a mi to ne želimo. Ministarstvo će i dalje ispunjavati svoju misiju koju ima, a to je stvaranje boljeg i humanijeg društva", zaključio je Vulević.

Кonferenciji su prisustvovali ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica DJukić Dejanović, direktorka predstavništva Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) u Srbiji Regina de Dominicis i doktorka Instituta za mentalno zdravlje Milica Pejović Milovančević.


 

Napiši komentar: