Najbolji šahisti iz regiona na rapid turniru u Novom Pazaru

Petak , 2019-04-19 | 17:16:18

Novi Pazar će u subotu biti domaćin Otvorenog šahovskog rapid turnira Bajevica 2019, koji će okupiti vodeće igrače iz Srbije i regiona.


"Drago mi je što su ovu ideju pokrenuli naši preduzetnici i šahovski entuzijasti. Grad i Sportski savez podržali su turnir, a naš cilj je osnivanje edukativne akademije za razvoj šaha", rekao je danas direkor novopazarskog Sportskog saveza Emir Mehmedović.

Predviđeni tempo je 10 minuta po igraču plus pet sekundi za svaki odigran potez, predviđeno je devet kola po švajcarskom sistemu, a nagradni fond iznosi 192.000 dinara.

Direktor turnira Šaban Muratović naveo je da će takmičenje biti organizovano povodom desete godišnjice postojanja privatne Srednje škole Novi Pazar u Bajevici.

"Osim redovne nastave, imamo vannastavne aktivnosti. Tu je i šahovska sekcija. Želja je da uz pomoć gradskih institucija šah vratimo deci, da oformimo omladinski klub i da što bolje promovišemo drevnu igru", kazao je Muratović.

Jedan od šahista s najvećim rejtingom biće novopazarski velemajstor Alija Muratović, koji je najavio dolazak vrhunskih igrača iz pet država.

"Dolazi Kiril Georgijev, nekada treći šahista na svetu, kao i naši elitni velemajstori Ivan Ivanišević, Miloš Perunović, Branko Damljanović i ostali. Biće to jedan od najjačih turnira u poslednjih 10 godina na prostorima bivše SFRJ", ocenio je Muratović.


 

Napiši komentar: