Oricio i Džudžo razgovarali o manjinskim pitanjima

Sreda , 2019-04-17 | 13:51:12

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio i predsednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo razgovarali su danas u Novom Pazaru o oblastima delovanja ovog nacionalnog organa i mogućoj podršci.


Oricio je rekao da će OEBS nastaviti da podržava manjinska prava, a u okviru toga i upotrebu manjinskih jezika, ali da to ostvarivanje bude sinhronizovano.

“Potrebno je da se kroz sve to podstakne što veće uključivanje manjinskih zajednica u funkcionisanju cele države. Saveti nacionalnih manjina imaju veoma bitnu ulogu i zato je bitno da se saslušaju svi akteri u društvu, državni organi, lokalni organi, organizacije civilnog sektora i da se identifikuju realne potrebe koje postoje, a da mi u okviru toga znamo gde možemo da pružimo podršku”, rekao je Oricio.

On je dodao da mladi ljudi treba da predstavljaju motor napredka u svakoj aktivnosti, jer su potencijal koji se može i mora iskoristiti.

Džudžo je rekao da su prioriteti rada BNV redakcija na bosanskom jeziku na Radio televiziji Srbije, otvaranja studijskog programa bosanski jezik i književnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, kao i osnivanje Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka.

“Osim toga podelili smo sa ambasadorom i ideju o tome da ćemo narednih dana objaviti platformu oko koje želimo da okupimo sve političke stranke, akademsku zajednicu, civilno društvo da se složimo oko zajedničkih stvari u cilju podizanja naših kapaciteta u Srbiji”, rekao je Džudžo.

Oricio se ranije sreo i sa gradonačelnikom Novog Pazara Nihatom Biševcem gde je rekao da je ovaj region veoma važan deo Srbije i da poseduje ogroman potencijal za razvoj.

A.Bajrović


 

Napiši komentar: