Ugljanin: Ustavna načela ne važe za Bošnjake

Sreda , 2019-02-27 | 12:56:58

Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejman Ugljanin izjavio je danas da za Bošnjake u Srbiji ne važe osnovna ustavna načela, poput prava na život, slobode i sigurnosti, a da niko za to ne odgovara.


On je na konferenciji za novinare organizovanoj povodom godišnjice zločina u Štrpcima rekao da ih je nad Bošnjacima izvršeno još nekoliko koji ni do danas nisu rasvetljeni, a počinioci kažnjeni.

“U Srbiji ne postoji vladavina prava, pravna sigurnost i država ne funkcioniše. Državni organi koji treba da spreče zločine ne funkcionišu, ne deluju preventivno, a kada se zločini dese ne rade ništa da se otkriju i kazne počinioci. Ti organi se stavljaju u službu srpskog naroda, a na štetu svih ostalih”, kazao je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka istakao je da je ta partija pokušala da nagomilane probleme Bošnjaka reši kroz državne institucije, ali da to nije moguće.

“Iscrpeli smo sve mehanizme koji su nam bili na raspolaganju da napravimo bar jedan korak ka poboljšanju sigurnosti i budućnosti Bošnjaka, ali to kroz državne institucije nije moguće. Sada smo na novom početku, ne prihvatamo ovakvo stanje i pozivamo međunarodnu zajednicu da uvaže Bošnjake kao narod i da se reši status Bošnjaka i Sandžaka”, poručio je Ugljanin.

Zločin u Štrpcima dogodio se 27. februara 1993. godine, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar na železničkoj stanici u Štrpcima izveli i ubili 20 putnika, među kojima je bilo 18 Bošnjaka.

N. Kočović


 

Napiši komentar: