Ukinuta suspenzija Ruskom paraolimpijskom komitetu

Subota , 2019-02-09 | 13:53:08
Medjunarodni paraolimpijski komitet (MPOK) ukinuo je suspenziju ruskim takmičarima, saopšteno je danas.

Ruski paraolimpijski komitet bio je suspendovan 29. meseci zbog rasprostranjenog dopinga njegovih takmičara, a suspenzija će biti ukinuta do 15. marta.

MPOK je naveo da su reforme Rusije u borbi protiv dopinga i ograničavanje umešanosti države dovoljne da se toj zemlji dozvoli da se takmiči na Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine.

MPOK je odustao od zahteva da ruske vlasti priznaju izveštaj istražitelja Svetske antidoping agencije Ričarda Meklarena, koji je doveo do suspenzije Ruskog paraolimpijskog komiteta u avgustu 2016. godine. 

"Suspenzija nije više potrebna i proporcionalna situaciji u kojoj se sada nalazimo. Rusija najverovatnije nikada neće prihvatiti Meklarenov izveštaj, a neodredjena suspenzija će ugroziti sportiste u toj zemlji", rekao je predsednik MPOK Endru Parsons.

On je naveo da je od 70 ispunjeno 69 zahteva.

MPOK će pratiti poslove Ruskog paraolimpijskog komiteta najmanje do 2022. godine i ta organizacija mogla bi ponovo momentalno da suspenduje Rusiju ako prekrši uslove, koji će biti objavljeni u martu. 

Rusiji je bilo zabranjeno učešće na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Na Zimskim paraolimpijskim igrama u Pjongčangu prošle zime učestvovalo je 30 ruskih sportista pod imenom "neutralni paraolimpijski sportisti".

Rusija je jedna od najuspešnijih zemalja u paraolimpijskim sportovima. Imala je najviše osvojenih medalja u Sočiju 2014. godine.

Odluka MPOK došla je nakon što je WADA vratila dozvolu za rad Ruskoj antidoping agenciji.

Medjunarodna atletska federacija (IAAF) je u decembru produžila suspeniziju ruskim atletičarima i na 2019. godinu.


 

Napiši komentar: